Wetenschappelijke uitgeverij Koninklijke Brill NV in Leiden bestaat 325 jaar
Brill is een Nederlandse uitgeverij, die vooral bekend is door haar wetenschappelijke uitgaven, onder meer op het gebied van de oriëntalistiek, de klassieke letteren, biologie, China- en Islamstudies.
Brill is de oudste uitgeverij van Nederland en is sinds de oprichting door Jordaan Luchtmans in 1683, gevestigd in Leiden. In 1848 was er niemand meer van het geslacht Luchtmans om het bedrijf over te nemen en kwam het in handen van Evert Jan Brill die al jarenlang werkzaam was bij het bedrijf.
Brill had jarenlang een eigen drukkerij en zetterij, een antiquariaat en boekhandelsvestigingen in diverse landen. In 1989 zijn de zetterij en drukkerij overgedaan, kort daarna werd het antiquariaat verzelfstandigd (inmiddels gestopt) en werden de buitenlandse vestigingen opgeheven met uitzondering van het kantoor in Amerika. Vanaf 1991 concentreerde de onderneming zich alleen nog op het uitgeven van boeken en tijdschriften.
Koninklijke Brill NV is nu een beursgenoteerde onderneming met een omzet van 25 miljoen euro (zie Jaarverslag 2007). De overwegend Engelstalige publicaties bestaan uit boekenseries, naslagwerken en tijdschriften. In beginsel worden deze publicaties zowel in druk als elektronisch beschikbaar gesteld. De voornaamste afzetmarkten zijn Europa, de Verenigde Staten en Japan. De afnemers bestaan in meerderheid uit wetenschappelijke instituten en bibliotheken.
Brill heeft altijd nauwe banden gehad met de Universiteit van Leiden. Zo sponsort uitgeverij Brill het Scaliger Instituut van de Universiteitsbibliotheek met het mogelijk maken van het aanstellen van 1 of 2 Brill fellows per jaar.
Bijzonder is dat het complete historische archief van de uitgeverij in langdurig bruikleen is gegeven aan de Bibliotheek van het Boekenvak, zodat het daarmee toegankelijk is voor studie en onderzoek (zie eerder bericht).
Jubileum 325 jaar
In het kader van de jubileumviering is Brill hoofdsponsor van de tentoonstelling ‘Stad van Boeken’ in museum De Lakenhal (zie eerder bericht).
Op 23 mei 2008 is er een feestelijke bijeenkomst in de Hooglandse kerk in Leiden. Daar zal ook het eerste exemplaar van een jubileumuitgave worden aangeboden: Brill. 325 jaar uitgeven voor de wetenschap, geschreven door dr. Sytze van der Veen met bijdragen van Paul Dijstelberge, Mirte D. Groskamp en Kasper van Ommen.
Een tweetal boeiende artikelen van Paul Hoftijzer over de beginperiode van het drukkers- en uitgeversvak:
- ‘Het geheim van de uitgever’ (pdf – uit het Brill Jaarverslag 2006).
- ‘Het Leidse wonder’ (pdf – artikel in brochure Brill 2007: pagina 73-94).
- Op 1 maart 2008 publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel n.a.v. het jubileum (pdf).
L.S.,
Vorige week maandag heb ik via de site van BRILL een boek besteld: Dictionary of deities and demons in the Bible DDD Door K. van der Toorn,Bob Becking,Pieter Willem van der Horst.
Ik heb geen bevestiging ontvangen terwijl ik wel bankgegevens heb moeten invullen.
Graag ontvangt ik een reactie
John van Schaik
030-6990586
Dit weekend las ik dat er een oorspronkelijke (oudere) versie van de ethica van Spinoza is ontdekt door Leen Spruit. Uitgeverij Bril gaat deze versie publiceren. Is het mogelijk om je daarvoor al in te schrijven?
Vriendelijke groet
Suzan langenberg
Ik zou graag info willen hebben over G. Williams, B. Balin Smith en S Taylor, West Over Sea, Leiden 2007.
LET OP: voor alle vragen die betrekking hebben op uitgaven van Uitgeverij Brill dient u zich rechtstreeks tot de uitgeverij te richten.
Zie daarvoor de contactpagina van de uitgeverij:
http://www.brill.nl/contact