Affiche voor 145 jaar Bijenkorf ontworpen door Irma Boom

Ter gelegenheid van het 145 jarig jubileum van de Bijenkorf toont het Stadsarchief in Amsterdam de 100 mooiste affiches uit de rijke collectie van het warenhuis. 

Irma Boom, 2015

Tijdens de opening op 26 maart van de tentoonstelling 145 jaar de Bijenkorf, de 100 mooiste affiches is een nieuw affiche van de hand van Irma Boom onthuld. Boom ontwierp het affiche op verzoek van de Bijenkorf ter gelegenheid van het jubileum met als uitgangspunt Happy Future.

Vanaf de oprichting hebben affiches een belangrijke rol gespeeld in de reclame-uitingen van de Bijenkorf, met als hoogtepunt de jaren 50 en 60. Vele affiches zijn ontworpen door bekende vormgevers als Otto Treumann, Wim Strijbosch, Theo Stradmann, Anthon Beeke en Benno Premsela. Het oudste affiche op de tentoonstelling is van Pieter Das (1881-1937), St.Nicolaas Geschenken uit 1916.

Voor de Bijenkorf is een sterke vormgeving tot op de dag van vandaag van groot belang. De affiches waren vaak spraakmakend en vooruitstrevend. De ontwerpen werden van 1930 tot 1970 ondersteund door de sterke payoff “de Bijenkorf heeft ’t”. Tegenwoordig hanteert de Bijenkorf “Een wereld van Inspiratie’’.

De affiches op de tentoonstelling geven een goed beeld van de geschiedenis van de Bijenkorf en de ontwikkeling in de grafische vormgeving gedurende de 20ste eeuw. Het Stadsarchief beheert het complete archief van de Bijenkorf. Foto’s en film uit het archief zullen de affiches voorzien van interessante context.

poster-bijenkorf-boogaard-1920

‘Huishoudweek De Bijenkorf’, affiche ontwerp Herman van den Boogaard, 1920

 

 



Leave a Response