Zomertyposium 2015 – Verborgen Schatten

typosium-2015Wat onttrekt zich aan het oog van het publiek in de archieven van musea, bibliotheken en specialistische privéverzamelingen? Wat is vergeten of ondergewaardeerd? Deze editie van het Typosium richt zich op de verrassing, het onbekende. Drie terzake kundige en enthousiaste sprekers ontvouwen deze dag hun ontdekkingen voor u.

Op de laatste zaterdag van augustus zorgt Initiaal (alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie) elk jaar voor een klinkend programma verzorgd door experts rondom een grafisch thema en uiteraard in het auditorium op zolder van het museum Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt te Antwerpen.

– 28 Augustus 2015 – Zomertyposium - 

Het thema is “Verborgen schatten” en drie sprekers komen voor het voetlicht:
Hans Oldewarris, oprichter van 010 Publishers, heeft een grote privé-verzameling van boeken rond architectuur en toegepaste kunsten. Heel speciaal is zijn collectie van alle boeken van uitgeverij Kosmos uit de periode 1923-1960.
Karin Scheper richtte in 2000 het restauratieatelier van de Universiteitsbibliotheek van Leiden in. De grote collectie Oosterse manuscripten eisten haar bijzondere aandacht op. Wat ze ontdekte over de tot nog toe onderbelichte islamitische boekbandtraditie, vertelt ze bij ons.
Goran Proot is conservator bij de gerenomeerde Bibliothèque Mazarine in Parijs. Hij verdiept zich de laatste jaren in de boekvormgeving van vroege drukken (1500-1700). Bij ons vertelt hij over zijn meest recente onderzoek van titelpagina’s. Na de pauze becommentarieert Goran Proot een aantal titelpagina’s uit de collectie van het museum Plantin-Moretus, die voor deze uitzonderlijke gelegenheid door het museum speciaal zullen worden getoond.

“Haast nog dringender dan andere jaren adviseren wij u om u zo spoedig mogelijk in te schrijven. Wij verwachten een grote belangstelling en het aantal plaatsen is beperkt.”

 Leave a Response