Cursus Historische cartografie bij Bijzondere Collecties van de UvA

oude-kaart-fragment

Cursus Historische cartografie start 2 oktober 2015 - Inschrijven nog mogelijk

De Bijzondere Collecties van de UvA organiseren een introductiecursus over de geschiedenis van de cartografie. De cursus beslaat zeven vrijdagmiddagen in oktober en november en wordt gegeven door Jansonius-conservator Peter van der Krogt.

Deze introductiecursus richt zich op iedereen die meer wil weten van oude kaarten en is geschikt voor geïnteresseerden van alle niveaus en met uiteenlopende achtergronden. Deelnemers aan de cursus hebben na afronding een gedegen beeld van historische cartografie. De colleges worden gelardeerd met prachtige kaarten en atlassen uit de verzamelingen van de Bijzondere Collecties in de kaartenzaal.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: Wat zijn oude kaarten en wat kunnen we ermee, Introductie Historische cartografie, De kartering van Nederland van Ptolemaeus tot de Topografische dienst, Abraham Ortelius en Gerard Mercator: de Zuidnederlandse cartografie in de 16de eeuw, Stadscartografie, Amsterdamse atlassen in de 17de en 18de eeuw, De aarde is rond: globeproductie in de Nederlanden en Kaarthistorische anekdotes: fouten in kaarten, waarom staat het noorden boven.

Locatie van de colleges is het gebouw van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam (goed bereikbaar met de tram vanaf Amsterdam Centraal). Deelnemers ontvangen na aanwezigheid bij alle bijeenkomsten een certificaat. De kosten voor deelname aan deze collegereeks bedragen €175 (dit is inclusief koffie en thee).

 



Leave a Response