Een Blauwe Kamer – Tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars over het werk van Louis Couperus

de-blauwe-kamer-2015Een Blauwe Kamer is een groepstentoonstelling in de galerie van kunstenaarsinitiatief Quartair in Den Haag met speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigd werk van acht kunstenaars.

De aanleiding voor dit werk vormt het oeuvre van Louis Couperus, waaruit elke kunstenaar één of meerdere fragmenten heeft geselecteerd om tot een nieuw werk te transformeren. De uiteindelijke werken variëren van schilderijen tot sculptuur en installatie.

Louis Couperus (1863-1923) is tot op de dag van vandaag de bekendste Haagse schrijver. Deze tentoonstelling onderzoekt welke thema’s uit zijn veelzijdige oeuvre kunstenaars van nu aanspreken en zich laten transformeren tot hedendaagse kunstwerken. Door hedendaagse beeldtaal te gebruiken, waarin traditie niet per definitie geschuwd wordt, worden de door Couperus zo raak beschreven thema’s naar onze tijd opgetrokken. Deze thema’s zelf zijn vaak helemaal niet gerelateerd aan een bepaalde tijd of een bepaald milieu, maar aan het mens-zijn in het algemeen: liefde, kunst, tweestrijd, levensonvoldaanheid, noodlot.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een anekdote waarin de vrouw van Couperus bij een logeeradres verzoekt om een blauwe kamer. Haar man zou zich het meest thuis voelen in een volledig blauwe kamer. De intentie van deze tentoonstelling is geweest een plek te creëren die niet misstaat in het hier en nu waar tegelijkertijd ook Couperus zelf zich thuis gevoeld zou kunnen hebben. Het is tenslotte zijn gedachtegoed geweest waar deze samenstelling uit voort gekomen is.

Deelnemende kunstenaars: Tim Breukers, Geeske Harting, Wieteke Heldens, Hans Hoekstra, Astrid Nobel, Selma van Panhuis, Robbert Pauwels, Pim Voorneman.

Een Blauwe Kamer – van 7 november t/m 4 december 2015, vrijdag t/m zondag 13:00 – 17:00

Opening: Vrijdag 6 november om 19:00 met een openingswoord door filmmaker Jan Louter (maakte in 2013 docu over Couperus)

 Leave a Response