Dirk Jansz. van Santen, ‘meesterafzetter’ uit de Gouden Eeuw

vansanten-kaart1

De prent hierboven werd met de hand ingekleurd door Dirk Jansz van Santen (1637–1708).  Van Santen was een afzetter, een meester in het verluchten of afzetten (inkleuren) van prenten, kaarten, atlassen en boeken, in een tijd dat er nog niet in kleur gedrukt kon worden.

Over de kunstenaars die kleur met de hand aanbrachten op kaarten en prenten is weinig bekend. Zij signeerden hun werk niet. De belangrijkste uitzondering op deze regel was de Amsterdamse ‘meesterafzetter’ Dirk Jansz. van Santen. Hij genoot tijdens zijn leven internationale roem. Hij werkte voor de belangrijkste opdrachtgevers van zijn tijd: vooraanstaande drukkers, vermogende verzamelaars en invloedrijke patriciërs.

Op zoek naar Van Santen & de kleuren van de Gouden Eeuw

Van 29 oktober 2015 tot 31 januari 2016 is er bij Bijzondere Collecties in Amsterdam een tentoonstelling te zien, gewijd aan deze inkleurders. 

poster-van-santen-2015

Kern van de tentoonstelling is natuurlijk Van Santens werk, dat in de Bijzondere Collecties rijk vertegenwoordigd is. Daarnaast bevat de tentoonstelling stukken uit diverse nationale en internationale collecties. Ook wordt werk van tijdgenoten getoond en wordt uitleg gegeven over de gebruikte technieken en materialen.

afbeelding bovenaan: Het aards paradijs, prent ingekleurd door Dirk Jansz van Santen ca. 1697, in Biblia. Dat is de gantsche H. Schrifture, Dordrecht 1682 (wikipedia).

goedings-afsetter-2015-2boek

bij deze tentoonstelling verschijnt het boek ‘Afsetters en meester-afsetters ; De kunst van het kleuren 1480-1720’, samengesteld door Truusje Goedings.Leave a Response