Herinneringsplaquette oprichting Uitgeverij De Bezige Bij in Utrecht

Van Limburg Stirumstraat 19, links op foto (Google Streetview)

Remco Campert, Bas Lubberhuizen en Rut Matthijsen onthullen dinsdag 10 november 2015 een herinneringsplaquette op de gevel van de Van Limburg Stirumstraat 19 te Utrecht. Op de zolder van dit pand drukten Geert Lubberhuizen en Rut Matthijsen hun eerste illegale drukprenten, die daarmee het begin van Uitgeverij De Bezige Bij vormden.

De gedenkplaquette zal onthuld worden door Remco Campert (zoon van Jan Campert), Rut Matthijsen (medeoprichter van de uitgeverij), en Bas Lubberhuizen (zoon van Geert Lubberhuizen).

Henk Pröpper, de huidige directeur van Uitgeverij De Bezige Bij, en Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, zullen kort het woord voeren. Remco Campert zal tevens een gedicht voordragen.

Op de zolder van de Van Limburg Stirumstraat 19 ontstond in het voorjaar van 1943 De Bezige Bij, en begonnen Lubberhuizen en Matthijsen met het illegaal vervaardigen van zogeheten rijmprenten. Lubberhuizen woonde als student op de zolder van deze woning en hield zich er met allerlei illegale activiteiten bezig. De eerste rijmprent, ‘Het lied der achttien Dooden’ van Jan Campert, werd meteen een groot succes. De opbrengst kwam ten goede aan het Utrechts Kindercomité, dat er de opvang van joodse kinderen mee bekostigde. Deze cultuurhistorische feiten zijn op de plaquette vermeld.

Na zijn studententijd verhuisde Geert Lubberhuizen in 1944 naar Amsterdam, waar op 12 december De Bezige Bij officieel werd opgericht als uitgeverij. Rut Matthijsen nam daarna de vertegenwoordiging in Utrecht voor zijn rekening. Kort na de oorlog verkreeg De Bezige Bij de status van officiële uitgeverij, en werd het kantoor gevestigd aan de Van Miereveldstraat 1 nabij het Museumplein, waar heden ten dage de uitgeverij nog steeds gehuisvest is.

(bron persbericht Uitgeverij De Bezige Bij)

plaquette-bb-utrecht-2015

update 11 november 2015Verslag NOS, Jeroen Wielaert, 10 nov. 2015, van de onthulling van de plaquette en gesprek met de zoon van Lubberhuizen, die de zolder bezocht waar zijn vader Geertjan Lubberhuizen samen met Rut Matthijsen werkte aan de verspreiding van Het Lied der Achttien Dooden, de eerste illegale uitgave van de latere Bezige Bij.
foto Jeroen Wielaert/NOS

Boeken over de geschiedenis van uitgeverij De Bezige Bij

Bij het 60-jarig bestaan van de uitgeverij in 2004 verschenen twee boeken over De Bezige Bij die nog steeds leverbaar zijn.

 • gevaarlijk-drukwerk-2004Gevaarlijk drukwerk : Een vrije uitgeverij in oorlogstijd | Hans Renders
  | Bezige Bij, april 2004
  kijk bij bol.com
  mooi verzorgd boek over de vroegste geschiedenis van de De Bezige Bij, de grootste uitgeverij van ondergronds drukwerk – royaal voorzien van illustraties: foto’s, facsimile’s van drukwerk, boekomslagen, brieven en documenten
 • hoger-honing-2004Hoger Honing : 60 jaar De Bezige Bij | Daan Cartens, (red.), e.a.
  | Bezige Bij, 2004
  kijk bij bol.com
  een overzicht van zestig jaar uitgeverij De Bezige Bij, in boeken en schrijvers, rijk geïllustreerd met foto’s, brieven en omslagen

 

 Leave a Response