Aanbevolen: een bloggende archivaris…

Alleen woorden tellen‘ is de titel van een recent ontdekt weblog. Hans ’t Hoen, medewerker bij een ministeriële archiefafdeling, schrijft hier dagelijks bijdragen die qua aantallen woorden aanzienlijk zijn, maar gelukkig ook bijzonder leesbaar.

Kijkjes in de archiefwereld, maar ook beschouwingen over literatuur, het cultureel erfgoed, observaties van binnen- en buitenwereld worden in hoog tempo aan dit weblog toevertrouwd. Aanbevolen!

Humor
Deze erfgoedman gelooft niet zo in ’tags’ en zijn lijst ‘categorieën’ telt slechts twee ingangen: Algemeen en Vakantie. Beide leveren gewoon alle berichten.

De leraar in de literatuur
Omdat hij ooit leraar wilde worden, onderzoekt ’t Hoen ook de literaire beeldvorming over het leraarschap, vooral bij schrijvers die zelf een achtergrond in het onderwijs hebben. Ook hierover zijn aardige stukken, vol met citaten, te lezen in een eerder weblog: ‘Onderwijs is niet om te lachen’.

Kunst

wiertz1.jpg

Als intro van ‘Alleen woorden tellen’ heeft ’t Hoen gekozen voor een schilderij van een naakte lezende vrouw, die bij elk bezoek aan de site prominent wordt gepresenteerd.wiertz2.jpg

Het betreft een werk van de Belgische schilder Antoine Wiertz (1806-1865), La Liseuse de romans uit 1853. Deze schilder maakte soms enorm grote schilderijen, zoals op deze foto (het Wiertzmuseum in Brussel) te zien is.

Wat natuurlijk gelijk opvalt aan het schilderij van de vrouw is de hand die stilletjes een exemplaar van de zes op de rand van het bed liggende boekjes wegneemt.

Wellicht dat een kunstkenner, of de erfgoedman himself, hier eens een toelichting op kan geven.

Update 19 juli 2008
Inmiddels is het schilderij verwijderd van het weblog en vervangen door de mededeling: “voorheen kende dit weblog als binnenkomer een afbeelding van ‘La liseuse de romans’ van Antoine Wiertz. Prachtig schilderij, maar schrikken voor argeloze bezoekers en rijksambtenaren die meenden een pornoverslaafde collega te hebben en die daarom mijn weblog niet durfden te bezoeken“.

Update 5 september 2009
Vandaag zag ik dat het schilderij van de blote Lezeres van Antoine Wiertz weer in volle glorie aanwezig is op de beginpagina van dit (nog altijd zeer aanbevolen!) weblog.



    2 Responses to “Aanbevolen: een bloggende archivaris…”

    1. boekendingen schreef:

      Mijn vraag ‘wat gebeurt er links onder op dit schilderij’ wordt elders – http://bibliophilebullpen.blogspot.com/2008/06/la-liseuse-de-romans.html – door ene Dr Iccapot voorzien van de stelling dat het hier de duivel betreft, die juist vieze boekjes toevoegt aan de verzameling van deze, zich amuserende lezeres…

    2. Hopi Knopi schreef:

      Waarschijnlijk kon meneer de Erfgoedman de reacties op zijn weblog over het lezen van vieze boekjes niet meer rechtbreien en vond hij het tijd worden om ook de beginfoto te verwijderen

    Leave a Response