Conservatieproject voor ‘Anjou-bijbel’ uit 14e eeuw

anjou1.jpg

In de Maurits Sabbebibliotheek (Faculteit Godgeleerdheid) van de Katholieke Universiteit Leuven bevindt zich een kostbaar manuscript uit het begin van de veertiende eeuw. Het handschrift werd gemaakt als huwelijksgeschenk voor de zoon van Robert I van Anjou, koning van Napels. In de zestiende eeuw is het manuscript in België beland en in 1970 werd het door de katholieke kerk in bewaring gegeven aan de KU Leuven.
Begin dit jaar werd het opgenomen in de topstukkenlijst van het erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.

Naast geschiedkundig belang heeft het manuscript ook – en vooral – kunsthistorische waarde. De 338 folio’s van het handschrift bevatten twee volbladminiaturen en meer dan 160 initiaalversieringen en kleinere miniaturen. Ze zijn het werk van meerdere Napolitaanse kunstenaars. De miniaturen zijn volgens de deskundigen van absolute topkwaliteit.

Conservatie
In het begin van de twintigste eeuw is het voor de laatste keer ingebonden, maar op een foute manier. De band zit te strak, waardoor je het manuscript moeilijk kan openen. Bovendien zitten er plooien in het perkament en vertonen de pigmenten en het bladgoud lacunes.

Daarom ging onlangs een conservatieproject van start, uitgevoerd door het Studiecentrum voor Miniatuurkunst Illuminare, dat hiervoor samenwerkt met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Specialiste dr. Lieve Watteeuw van Illuminare zal de folio’s één voor één uit de band halen, scannen, onderzoeken en reinigen.

Er worden ook hogeresolutiefoto’s van de folio’s gemaakt om het manuscript te digitaliseren. Tot slot zullen de folio’s een nieuwe conservatieband krijgen.leuven-m.jpg

Tentoonstelling
In 2011 krijgt het grote publiek de kans om de miniaturen te zien. Er is een tentoonstelling voorzien in het nieuwe Leuvense Stedelijk Museum M. De bezoeker krijgt de mooiste miniaturen te zien en kan via touch screens door de integrale digitale versie bladeren. De rijke en spannende geschiedenis van het manuscript komt ook uitgebreid aan bod.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *