Tentoonstelling Spinoza in de Bibliotheca Philosophica Hermetica – vanaf 27 juni 2008

spinoza4.jpg

Libertas philosophandi. Spinoza als gids voor een vrije wereld.

Tentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam, van 27 juni tot 26 september 2008.
Met veel aandacht voor het leven van Spinoza en de ontvangst van zijn werk in de 17de eeuw. Te zien zijn o.m. veel Amsterdamse drukken en portretten van Spinoza.

De tentoonstelling toont werken van Spinoza, zijn vrienden en vijanden, deels uit eigen bezit maar deels ook in bruikleen van andere instellingen in binnen- en buitenland. Er zijn uiteraard veel Amsterdamse drukken uit de 17de eeuw te zien, want Amsterdam gold als een vrijhaven waar in een bepaalde mate gedrukt kon worden wat elders verboden was. De titel van de expositie Libertas philosophandi, vrijheid om te filosoferen, sluit aan bij een van Spinoza’s diepste overtuigingen. Voor hem was de vrijheid van denken grenzeloos, maar daarbij mocht niemand in zijn waardigheid worden aangetast.  Dat Spinoza radicale standpunten innam, werd hem door de theologen van zijn tijd niet in dank afgenomen, maar zijn ideeën zijn tijdloos gebleken.spinoza5.jpg

Boek
Een Nederlandstalige bundel met essays onder de titel Libertas philosophandi. Spinoza als gids voor een vrije wereld, zal de tentoonstelling in the BPH begeleiden.

Dertien experts dragen essays bij, o.m. over de vermeende tolerantie in Amsterdam in de zeventiende eeuw, over Spinoza’s verhouding tot het jodendom, over zijn vrienden- en kennissenkring, zijn bibliotheek, zijn godsbegrip, verondersteld atheisme en andere thema’s.

Het boek wordt gepubliceerd door de eigen uitgeverij van de bibliotheek: Uitgeverij De Pelikaan.

  • Website Bibliotheca Philosophica Hermetica.
    • Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad.

    Update 13 maart 2010 – De BPH heeft een rondleiding door de tentoonstellng als film (20:25) op haar website geplaatst. Zo kan men de tentoonstelling alsnog / opnieuw digitaal bezoeken.