Tentoonstelling ‘Op reis met W.O.J. Nieuwenkamp. Nieuwe Kunst rond 1900’

nieuwenkamp-band-1Vanaf 21 januari 2016 is in de Universiteitsbibliotheek Leiden een tentoonstelling te zien over kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp en de Nieuwe Kunst rond 1900.

De Universitaire Bibliotheken Leiden en de Stichting Museum Nieuwenkamp organiseren een tentoonstelling over de grafiek en toegepaste kunst van W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) en de Nieuwe Kunst rond 1900. De reizen van Nieuwenkamp door Nederland, Egypte, India en Indonesië en de indrukken die hij op zijn zwerftochten heeft vastgelegd staan daarbij centraal. De tentoonstelling is van 21 januari t/m 17 mei 2016 in de Universiteitsbibliotheek te zien.

nieuwenkamp-bali-1W.O.J. Nieuwenkamp is vooral bekend van zijn Indische voorstellingen. Hij is de eerste westerse kunstenaar die vijfmaal langdurig het eiland Bali bezocht. In prachtige tekeningen en grafiek legde hij het leven op het eiland vast.

Uit het bezit van de Universitaire Bibliotheken Leiden wordt een aantal topstukken uit de collectie Nieuwe Kunst, de Nederlandse bijdrage aan de Art Nouveau rond 1900 getoond: o.a. gebatikte banden door Lion Cachet, Nieuwenhuis. Lebeau en Loebèr. Uit deze collectie worden ook enkele boekbanden en toegepaste grafiek van Nieuwenkamp getoond.

De Zwerver – In Europa maakte Nieuwenkamp voor het reizen gebruik van een door hem zelf ontworpen boot: De Zwerver. Vanaf 1902 bevoer hij daarmee kanalen en plassen. Hij leefde en werkte op deze boot en organiseerde er exposities van zijn werk.

schip-de-zwerver

De Zwerver is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd en komt te liggen in de jachthaven van Naarden. Zie meer bij de website De Zwerver.

nieuwenkamp-boekenwereldPublicaties

Het tijdschrift De Boekenwereld wijdt een themanummer aan het werk van W.O.J. Nieuwenkamp en aan de Nieuwe Kunst (2015, nr. 4). Dit tijdschrift verschijnt bij Uitgeverij Vantilt in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden, de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.
(te koop bij bol.com)

nieuwenkamp-bali-2015In 2015 verscheen bij Reed/Elsevier ‘Bali toen het nog een paradijs was, reisverhalen, tekeningen en prenten‘. In deze uitgave zijn o.a. de reisverhalen gebundeld die Nieuwenkamp schreef voor Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift, aangevuld met door hem geïllustreerde artikelen en artikelen uit Elsevier over Nieuwenkamp – een uitgebreide persoonsschets over zijn eigenzinnige levenskoers (al uit 1902) en recensies van boeken en tentoonstellingen. J.F. Heijbroek schreef een inleiding over Nieuwenkamp in dit fraai uitgegeven en zorgvuldig samengestelde boek.
(te koop bij bol.com)

braches-nieuwenkamp-2016In 2016 verschijnt bij Uitgeverij De Buitenkant een geïllustreerd overzicht van de (toegepaste) grafiek en illustraties van Nieuwenkamp, samengesteld door Ernst Braches in samenwerking met Freek Heijbroek.

W.O.J. Nieuwenkamp
Bouwstoffen • Toegepaste grafiek & illustraties
Uitgeverij de Buitenkant, maart 2016
gebonden, linnen band, 540 pagina’s, 30 x 21 cm
ISBN 9789490913618, verkoopprijs € 75,00
(o.a. te koop bij bol.com)

 Leave a Response