Toneelvoorstelling ‘Bomans – Alleen tussen de meeuwen’

In de Stadsschouwburg Haarlem gaat vandaag de muzikale toneelvoorstelling ‘Bomans – Alleen tussen de meeuwen’ in premiére.

Een muzikale toneelvoorstelling over onze nationale troetelbeer. Als er iemand een Nederlandse taaltovenaar is geweest, dan was dat ongetwijfeld Godfried Bomans. Tijdens zijn leven groeide deze schrijver en columnist uit tot een nationale troetelbeer.

In ‘Bomans’ gaan we met hem terug naar het onbewoonde eiland Rottumerplaat, waar hij een week lang op uitnodiging van de Avro en Vara bivakkeert. Van Jan en alleman verlaten, alleen op het strand. Hij vindt het er vreselijk, slaapt slecht en ergert zich aan het gekrijs van de meeuwen. Tijdens het verblijf op deze eindeloze zandplaat staat hij dagelijks in contact met Willem Ruis, die ‘veilig’ aan de overkant in Warffum staat. In dit toneelstuk komen deze radiogesprekken tussen Godfried en Willem opnieuw tot leven. Geen onderwerp blijft onbesproken. Intieme gesprekken, die veel verder gaan dan hoe lastig het is op een onbewoond eiland. Daarbij komt Bomans enorme gevoel voor humor rijkelijk om de hoek kijken.

Ruud van Megen creëerde een toneelvoorstelling vol muziek en fijne nummers. Hij maakte hierbij dankbaar gebruik van de teksten die Bomans zelf schreef. Daardoor is het voor de Bomans-fan een feest van herkenning en voor alle anderen een kennismaking met zijn fantasievolle en tijdloze verhalen.

bomans-toneel-2016

 



Leave a Response