Zomertyposium XI – De rol van de uitgever

zomertyposium-2016-logoVakantie is een tijd om te ontspannen en dat doen velen graag met een boek. Een boek dat zoveel verschillende fasen kent in zijn wording. Schrijven, redigeren, produceren en daarna distribueren en verkopen. Een sleutelrol in dat proces is weggelegd voor de uitgever die streeft naar het verkocht én gelezen worden van boeken. Dat was vroeger, dat geldt nu, maar zal dat in de toekomst ook zo zijn?

  • De keten van de boekproductie en distributie/verkoop verandert. Men kan vandaag de dag zijn eigen boek produceren en distribueren door het groeiend aantal online portals daarvoor. Daarmee kan men de uitgever en boekhandelaar omzeilen. Wordt dit een trend?
  • Wordt het aanbod te groot door de veranderde distributiemogelijkheden, waardoor boekhandelaren boeken steeds korter in hun winkels aanbieden?
  • Vindt de lezer de weg naar het boek nog wel? Is er een rol voor de uitgever weggelegd om de lezer opnieuw te leren hoe je moet lezen en meer uit je boek te halen?

Deze en andere aspecten zullen aan bod komen op het elfde Zomertyposium XI op 27 augustus 2016, in het Mediahuis op Linkeroever in Antwerpen, waarin de uitgever centraal staat.

Stijn van Rossem (historicus / boekwetenschapper), Lidewijde Paris (Nieuw Amsterdam en De Lees!ambassade), Rudy Vanschoonbeek (Uitgeverij Vrijdag, ‘Elke dag boeken’) en Jan Spiegelenberg (Pro-book) verzorgen een voordracht over deze onderwerpen tijdens ons Zomertyposium.

zomertyposium-2016-2

Initiaal is de alumni-organisatie van het Plantin Instituut voor Typografie [Plantin Genootschap]Leave a Response