Graf Nicolaas Beets gerestaureerd

 

Tijdens de open monumentendag van 10 september 2016 is op begraafplaats Soestbergen in Utrecht een bijeenkomst bij het gerestaureerde graf van de schrijver Nicolaas Beets (1814-1903), die vooral bekend werd met zijn Camera Obscura, onder het pseudoniem ‘Hildebrand’.

graf-Beets-foto-ten-dam

Op de website Dodenakkers.nl staat over het graf van Beets:

Onder de linkerzerk rust Beets, zonder naam, maar met de tekst ‘God is mijn licht’. Beets wilde geen naam op zijn zerk, omdat hij na zijn dood een andere naam zou krijgen. Onder de rechterzerk rusten zijn twee vrouwen, de zusters Aleida en Jacoba van Foreest. Hierop bevindt zich de wapenspreuk van hun geslacht: ‘Salvus mea Christvs’ (‘Christus is mijn heil’). (foto René ten Dam, 2002)

De restauratie van het graf van Nicolaas Beets is gefinancierd uit het fonds Perzik van Onsterfelijkheid, opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Koninklijke Boekverkopersbond. Eerder werden graven gerestaureerd van dichter Albert Verwey, dichter Jacques Perk, kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst en van schrijver en criticus E.J. Potgieter.

  • Onthulling gerestaureerd graf Nicolaas Beets
    Zaterdag 10 september 2016 om 15:30 uur
    Begraafplaats Soestbergen, Gansstraat 167, Utrecht

De bijeenkomst rondom het gerestaureerde graf is gratis bij te wonen. Er zullen diverse sprekers zijn waaronder de literatuurhistoricus Niels Bokhove.

 Leave a Response