Opening vernieuwd museum Plantin-Moretus

opening-plantin-2016Het vernieuwde Museum Plantin-Moretus in Antwerpen opent dit weekend de deuren met een feestelijk programma in en rond het museum aan de Vrijdagmarkt, met inspirerende lezingen, workshops, een drukkersmarkt, theater en muziek. Tijdens het weekend is het museum gratis toegankelijk.

Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen. Hier wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

In onderstaande video een impressie van de activiteiten tijdens de afgelopen maanden.

langereis-plantijn-2014BOEK – Historica Sandra Langereis schreef een biografie over Christoffel Plantijn 1520-1589

Plantijn was de grootste drukker en uitgever van Europa en vervulde daardoor een sleutelrol in de Renaissance, de Reformatie en het vroege Europese kapitalisme. Plantijn was een multinational avant la lettre. Op het hoogtepunt van zijn loopbaan had hij ruim twintig drukpersen in zijn bedrijf staan; andere bekende Europese drukkers beschikten slechts over twee of drie persen. Beroemde schrijvers en wetenschappers wisten hun weg te vinden naar de drukkerij van Plantijn.

• Sandra Langereis
De woordenaar ; Christoffel Plantijn, ‘s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589)
Balans, 2014
bestel bij bol.comLeave a Response