Tentoonstelling ‘Heilig schrift’ – Museum Catharijneconvent Utrecht

poster-heilig-schrift-2016Van 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 organiseert Museum Catharijneconvent in Utrecht een tentoonstelling over de heilige geschriften: Tanach, Bijbel en Koran.

Een indrukwekkende expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam. Ontdek aan de hand van absolute topstukken hoe de drie heilige geschriften verschillen, maar juist ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering. 

Het hoogtepunt van de tentoonstelling wordt gevormd door heilige geschriften – zoals het wereldberoemde Utrechts Psalter - die uitblinken door fraai gekalligrafeerde teksten, uitbundige decoraties en miniaturen, en zijn voorzien van prachtbanden.

Naast een groot aantal belangrijke kunstschatten uit de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, worden ook andere zeer kostbare handschriften uit heel Europa getoond, waaronder het met goud gedecoreerde Evangelie van Eller uit The British Library in Londen, de kleurrijk geïllustreerde verhalen over de profeten uit de Staatsbibliothek te Berlijn en de veertiende-eeuwse Tanach met opvallende abstracte patronen uit de Kongelige Bibliothek in Kopenhagen.

boek-heilig-schrift-2016BOEK – bij deze tentoonstelling verschijnt een boek, onder redactie van Micha Leeflang, conservator van museum Catharijneconvent.

Micha Leeflang (red.)
Heilig Schrift ; tanach, bijbel, koran
WBOOKS, oktober 2016
144 pagina’s, hardcover € 22,95
bestel bij bol.com

 Leave a Response