Wordt Utrecht UNESCO City of Literature?

Utrecht kandidaat UNESCO City of Literature

De stad Utrecht stelt zich kandidaat voor de titel UNESCO City of Literature. De titel wordt toegekend aan steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur.

Ter ondersteuning van de kandidatuur is een bidbook vervaardigd met de titel ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen.’

Het bidbook werd gepresenteerd op 24 januari 2017, vooraf aan de uitreiking van de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, aan Wessel te Gussinklo.

Utrecht is vandaag de dag met de vele boekhandels, bibliotheken, schrijvers en festivals een echte literatuurstad РPaul Schnabel, Eerste Kamerlid en voorzitter van het City of Literature-comit̩

Maar Utrecht loopt al vanaf de vroege middeleeuwen voorop in de letteren. Het vroegste bewijs dat er in de stad werd geschreven dateert uit het jaar 630; een metalen schrijfstift die werd gevonden bij een opgraving langs de Kromme Rijn.

City of Literature – Sinds 2004 zijn er twintig steden die door UNESCO tot City of Literature zijn benoemd. Naast een aantal hoofdsteden als Praag, Dublin en Edinburgh, zijn het vooral steden als Lviv, Granada, Krakau, Heidelberg en Norwich die door UNESCO zijn gelauwerd. Aan die steden is door UNESCO voor de duur van de eeuwigheid de titel City of Literature toegekend.

De bekendmaking van de nieuwe Cities of Literature wordt eind 2017 verwacht. Utrecht zou de eerste City of Literature van Nederland zijn!

  • Meer informatie over het heden en verleden van literair Utrecht is te vinden op www.cityofliterature.nl. Ook is op deze site het Nederlandstalige bidbook te verkrijgen.

 

 Leave a Response