Tentoonstelling over het modernisme in de Nederlandse grafische vormgeving

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam loopt vanaf 16 juni 2017 de tentoonstelling Modernism: in print -Dutch graphic design 1917–2017.

Honderd jaar na de oprichting van de kunstbeweging De Stijl biedt deze tentoonstelling voor het eerst een overzicht van de Nederlandse grafische vormgeving die onder invloed van De Stijl en de buitenlandse avant-garde ontstond.

Met drukwerk en uniek archiefmateriaal als originele schetsen en ontwerpen laat de tentoonstelling zien hoe het modernisme ons dagelijks leven lange tijd visueel domineerde met uiteenlopende grafische uitingen, van huisstijlen en affiches tot postzegels en fotoboeken. Vertegenwoordigd zijn onder anderen de ontwerpers Piet Zwart, Dick Elffers, Jurriaan Schrofer, Wim Crouwel en Experimental Jetset.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Modernism: In Print. Dutch Graphic Design 1917–2017, geschreven door Frederike Huygen. Een uitgave van Lecturis.

In het naastgelegen ErfgoedLab geeft grafisch ontwerper Hansje van Halem (1978) een reactie op het modernisme: ‘Hansje van Halem: in patterns’. Het ornament werd door de modernisten nadrukkelijk verworpen maar blijkt hier weer uitgesproken actueel.

 Leave a Response