Xtra small – Miniatuurboekjes in Museum Meermanno

Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 toont Museum Meermanno in Den Haag meer dan 300 miniatuurboekjes.

In drie zalen is vanaf 3 oktober een kleine, maar fijne tentoonstelling te zien met ondermeer 155 inzendingen voor de internationale boekbindwedstrijd die de Stichting Handboekbinden samen met Uitgeverij de Buitenkant en Museum Meermanno eind 2016 uitschreef. De deelnemers ontvingen daarvoor de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte hiervoor de illustraties.

Wat is een miniatuurboekje? Miniatuurboekjes passen in je handpalm, soms zelfs op de top van je vinger. Voor boekbinders en drukkers is het kleine formaat een uitdaging. Het is een manier om hun kunde en handvaardigheid te etaleren. En dan vereist een echt mooi miniatuurboekje naast heel veel vakmanschap ook veel creativiteit, smaak en verfijning in ontwerp en de gebruikte motieven en materialen.

Het museum bezit een grote collectie van deze boekjes die in 2012 werd uitgebreid met de collectie van Guus en Luce Thurkow. Ter gelegenheid daarvan is op de tweede verdieping van het museum een speciale kamer ingericht waarin de Bibliotheca Thurkowiana Minor en de steeds wisselende collectie te zien is.

Publicatie – Bij deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamige Engelstalige catalogus waarin onder andere alle inzendingen voor de wedstrijd in kleur en op ware grootte zijn afgebeeld. info / bestel bij bol.com

 

 Leave a Response