Overzichtsexpositie Theo van Hoytema in Steendrukmuseum Valkenswaard

N.a.v. de 100ste sterfdag van kunstenaar Theo van Hoytema (1863-1917) heeft het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard een overzichtstentoonstelling ingericht.

Theo van Hoytema was een zeer begaafd lithograaf die opzien baarde met zijn Flora en Fauna litho’s. Met zijn kinderboeken, waaronder Het Leelijke Jonge Eendje (1893) introduceerde hij verfrissende en vernieuwende ideeen in Art Nouveau stijl. Ook zijn langwerpige kalenders van 1902 t/m 1918 hingen als kunst in menig huis. Zijn vrije prenten, zoals Dierstudies vormen een hoogtepunt in de Nederlandse lithografie.

Het Nederlands Steendrukmuseum zet vanaf 4 november 2017 de Haagse kunstenaar Theo van Hoytema in de spotlight met een overzichtsexpositie van zijn lithografische werk. Hij is vooral bekend geworden door zijn kleurrijke kalenders en gedetailleerde sprookjesboeken, maar al zijn grafische werk is van zeer hoog niveau. Nog steeds worden zijn vrije prenten beschouwd als het allerbeste wat ooit in ons land op steen is gezet. Daarmee is er voor het Nederlands Steendrukmuseum reden genoeg om een expositie te wijden aan het oeuvre van deze voor Nederland bijzondere kunstenaar. De tentoonstelling is te zien tot 4 april 2018 (verlengd tot 3 juni 2018).

Het Nederlands Steendrukmuseum is een uniek museum dat internationale erkenning ontvangt als enige museum dat is gespecialiseerd in de lithografie. Het museum toont hoe belangrijke de rol van de steendruk en lithografie is geweest voor onze hedendaagse beeldcultuur.

Meer info: zie www.steendrukmuseum.nl.Leave a Response