Utrecht is ‘City of Literature’

31 oktober 2017 | Utrecht is vandaag door de UNESCO benoemd tot ‘City of Literature’ en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel. Dat maakte Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO vandaag bekend in Parijs. De titel is permanent; Utrecht mag zich voor de eeuwigheid ‘UNESCO City of Literature’ noemen.

Met de toekenning verwerft Utrecht een plaats in het ‘Creatieve Steden Netwerk’ van UNESCO, waar steden als Edinburgh, Barcelona, Krakau en Praag al deel van uitmaken.

Zeven andere steden kregen vandaag ook het predikaat ‘City of Literature’:

  • Bucheon (Republic of Korea) – Literature
  • Durban (South Africa) – Literature
  • Lillehammer (Norway) – Literature
  • Manchester (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) – Literature
  • Milan (Italy) – Literature
  • Québec City (Canada) – Literature
  • Seattle (United States of America) – Literature

Deze nieuwe steden maken nu deel uit van ‘The UNESCO Creative Cities Network‘ waarin 180 steden in 72 landen zijn opgenomen.

De Gemeente Utrecht verwacht dat aansluiting bij dit netwerk een internationale boost zal geven aan het literaire leven in de stad. Leden van het netwerk worden geacht een culturele bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties.

 

FEEST – Utrecht viert de behaalde UNESCO-status vanaf 1 november met een feestweek vol evenementen, die direct de diversiteit van de literaire sector in de stad illustreert. Zo wordt donderdag 2 november het boek Stad van zachte idioten met Ronald Gipharts keuze uit de beste verhalen en gedichten over Utrecht gepresenteerd in boekhandel Broese.

Vanaf vandaag is de website www.cityofliterature.nl online; een platform voor de gehele sector, met onder meer een uitagenda voor alle literaire evenementen.

 Leave a Response