‘Passie voor boeken’ – Art Nouveau en Art Deco boekbanden in het Drents Museum vanaf 6 okt. 2008

artnouveau-banden.jpg

Het Drents Museum in Assen presenteert tussen 6 oktober en 2 december 2008 een collectie bijzondere boekbanden van de bekende verzamelaar Rob Aardse. Deze Nederlandse verzamelaar van toegepaste grafische kunst op boekbanden, bladmuziek en brochures uit de periode 1890-1940 heeft een collectie opgebouwd van een kleine 10.000 items.aardse1.jpg

De tentoonstelling laat met circa 200 objecten de veelzijdigheid zien van de Nederlandse boekkunst en grafische vormgeving uit de periode 1890-1940. Naast prachtig vormgegeven boekbanden zijn er ook tijdschriften, brochures, theaterprogramma’s en uitgaven van bladmuziek te zien, alsmede allerlei ander drukwerk. De collectie laat zien op welk hoog peil de grafische vormgeving in Nederland heeft gestaan in het tijdperk van Art Nouveau en Art Deco.

Er is werk te zien van bekende kunstenaars als H.P. Berlage, Antoon Derkinderen, Jac. Jongert, Chris Lebeau, Bart van der Leck, Richard Roland Holst, Jan Sluijters, Johan Thorn Prikker, Jan Toorop, Hendrik Wijdeveld en Piet Zwart.

Symposium over boekkunst
Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst (VVNK) samen met het Drents Museum op vrijdag 14 november 2008 een symposium over boekkunst en grafische vormgeving in Nederland in het tijdperk van Art Nouveau en Art Deco.cover_aardse.jpg

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt onder redactie van Jan Jaap Heij een rijk geïllustreerd boek met als titel Omslag in beeld (192 pagina’s, uitgegeven bij Bekking & Blitz te Amersfoort) met artikelen van Jan Storm van Leeuwen (oud-bibliothecaris van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) en Rob Meijer (kenner en verzamelaar van grafiek). Het boek is vanaf 6 oktober 2008 te koop voor € 24,90.

Meer over boekbanden uit deze periode op internet

Collecties on-line zijn te vinden bij:

  • Prachtbanden.nl (een voortzetting van de site ‘In linnen gebonden’) met schitterende voorbeelden van boekbanden uit de periode 1890-1940.
  • The Dutch collection of the Wolfsonian – een grote verzameling boekbanden, tijdschriften en ander drukwerk van Nederlandse origine en afkomstig uit de periode van ‘De Nieuwe Kunst’.

Update:

2 gedachten over “‘Passie voor boeken’ – Art Nouveau en Art Deco boekbanden in het Drents Museum vanaf 6 okt. 2008

  1. Hartelijk dank voor het vermelden van onze website bij het artikel over de tentoonstelling in Assen, die overigens verlengd is tot 11 januari 2009. Het is een prachtige tentoonstelling, dus wie nog niet geweest is: het kan nog tot de 11e!

    Mvg Sipke van Prachtbanden.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *