10 Jaar ‘Kinderboekenleenmuseum’ in Zutphen

kinderboekenleenmuseum2.jpg

Tien jaar geleden opende het Zutphense Kinderboekenleenmuseum haar deuren. De eerste jaren onder de paraplu van Stichting Kinderboek Cultuurbezit, vanaf januari 2005 zelfstandig als Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK).

‘Ons doel is om de meer dan 18.000 kinder- en jeugdboeken die we in ons bezit hebben te bewaren, te verzamelen, te catalogiseren en te repareren.
Wij zijn niet alleen een kinderboekenleenmuseum, maar tegelijkertijd ook een museum, studie- en informatiecentrum,’ vertelt oprichtster Pien Pon. ‘De dagelijkse gang van zaken van StOK is in handen van een groot aantal enthousiaste vrijwilligers.’

Van 30 september tot en met 17 oktober 2008 zijn kleine kinderboekenexposities ingericht bij het Regionaal Archief Zutphen, StOK en het Staring instituut te Doetinchem. Verder liggen in de etalages in de Laarstraat in Zutphen kinderboeken.

Open dag
Op 8 oktober vinden bij StOK (Laarstraat 31) gedurende de hele dag (10-17 uur) activiteiten plaats, zoals boekenverkoop, demonstraties boekrestauratie en ’s middag taxeert Betty Gijsbertse van kinderboekenantiquariaat Het Fluwelen Konijn uw boeken. boekjezutphen.jpg

Boekje
Ter gelegenheid van het jubileum geeft StOK in samenwerking met het Staring Instituut in Doetinchem het boekje ‘Eén grote vreugderit’. Op reis door Achterhoek en Liemers met jeugdboeken uit de collecties van Stichting Staring Instituut en Stichting ’t Oude Kinderboek uit. In deze uitgave worden 22 kinderboeken die in Achterhoek en Liemers spelen en hun auteurs, besproken.

Ter aanvulling op de besproken boeken is in het boekje een overzicht opgenomen met alle titels van kinderboeken uit de collecties van StOK en Staring Instituut die in de genoemde regio’s spelen.

Het boekje is bij StOK en bij het Staring Instituut verkrijgbaar en kost € 4,-. Als u in 2008 nog donateur wordt van een van beide instellingen krijgt u het 89 pagina’s tellende boekje cadeau.



Leave a Response