‘Wachtebeke wordt Boekegem 2008’ – bibliotheekpromotie in Oost-Vlaanderen

boekegem1.jpg

De bibliotheek van Wachtebeke heeft de Boekegemstrijd 2008 succesvol afgerond. Zij nemen de titel voor een jaar over van Zulte, de laureaat van vorig jaar.

Boekegem is een wedstrijd georganiseerd door de provincie Oost-Vlaanderen en Radio2. ‘We hebben keihard gewerkt om de titel binnen te halen’, vertelt een dolenthousiaste Sabine Hoekman, bibliothecaris in Wachtebeke. ‘Ons zeskoppig bibteam heeft bijzonder fel gestreden. Af en toe zagen we het niet meer zitten, maar de vele enthousiaste reacties van de Wachtebeekse bevolking en de bibliotheekbezoekers gaven ons steeds de drive om verder te doen. We hadden nooit verwacht dat een kleine bib als de onze het zou kunnen halen tegen de andere kandidaten. Groot was dan ook de verwondering toen het Radio2-team hier gisterenmiddag binnenwandelde.

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen organiseerde in 2008, in samenwerking met Radio 2 Oost-Vlaanderen en alle Oost-Vlaamse openbare bibliotheken, voor de eenentwintigste keer ‘Boekegem’, de grote promotiecampagne voor het openbaar bibliotheekwerk in de provincie. “Dit jaar stak de campagne in een heel nieuw kleedje!”

boekegem2.jpgEn als u mocht denken dat zoiets in Vlaanderen niet serieus wordt aangepakt, heeft u het mis. Om zich kandidaat te stellen moeten de bibliotheken een ‘gemotiveerd dossier’ samenstellen met de volgende inhoud:

* Overzicht van de inspanningen ten bate van het openbaar bibliotheekwerk in de gemeente.
* Overzicht van promotionele en leesbevorderende activiteiten.
* Overzicht van innoverende projecten.
* Fotomateriaal over bibliotheekinfrastructuur en -inrichting.
* Bevestiging dat er op 17 oktober in de bibliotheek of in de onmiddellijke omgeving een zaal toegankelijk voor minimum 60 tot maximum 300 personen ter beschikking kan zijn.
* Wervende presentatie van de kandidatuur
* Cijfermateriaal
o algemeen bibliotheekbudget 2008
o collectiebudget 2008
o uitgaven voor bibliotheekinfrastructuur 2003-2007 (buitengewoon budget)
o percentage bibliotheekgebruikers t.o.v. inwonersaantal
o aantal uitleningen t.o.v. inwonersaantal (=gemiddeld aantal uitleningen per inwoner)

En dan begint de strijd pas…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *