‘Lettergeschenkjes voor lieve kleinen’ – tentoonstelling in Zeeuwse Bibliotheek – nov 2008

middelbbibliotheek.jpg
In de expositieruimte van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg wordt een overzichtstentoonstelling gehouden van oude kinderboekjes en -prenten afkomstig uit de collectie Landwehr-Vogels. Enkele zeldzame exemplaren worden voor het eerst tentoongesteld.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek, van vrijdag 31 oktober t/m zaterdag 29 november 2008.

Oude kinderboekencovermoedersdrietal.jpg
De Zeeuwse Bibliotheek heeft een grote collectie kinderboeken (ca. 15.000 titels) en kinderprenten (ca. 1200 prenten). Het echtpaar Landwehr-Vogels schonk in 2006 een collectie van 800 kinderboekjes en 580 kinderprenten aan het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Het Zeeuwsch Genootschap gaf deze verzameling in beheer aan de Zeeuwse Bibliotheek.
De schenking vormde een zeer welkome aanvulling. Een groot deel van de werken is namelijk niet aanwezig in een openbaar toegankelijke instelling. Bovendien geeft de collectie een prachtige dwarsdoorsnede van de ontwikkeling van het kinderboek en zijn illustratietechnieken vanaf de 18de eeuw tot in de vroege jaren 20 en 30 van de 20ste eeuw.

De collectie Landwehr-Vogels
Het echtpaar Landwehr-Vogels heeft in de loop der jaren een uitzonderlijke verzameling kinderboeken bijeengebracht. Naast het Zeeuwsch Genootschap heeft ook de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een grote schenking van ruim 1000 boeken uit deze collectie gekregen.

De Verdieping van Nederland presenteerde eind 2007 de tentoonstelling ‘150 jaar prentenboeken’, die ook voor een groot deel afkomstig was uit de collectie Landwehr-Vogels.



Leave a Response