Omslag ‘De koningin van Sheba’ nader beschouwd…

balthus1.jpg
De advertenties voor het nieuwe boek van Monika van Paemel, ‘De koningin van Sheba’, vallen op. De blik blijft net enkele seconden langer dan gebruikelijk op de afbeelding van het meisje, en de poes, rusten…

De schilder die dit huiselijk tafereeltje vastlegde was de Franse kunstschilder graaf Balthasar K?ossowski de Rola, beter bekend als Balthus (1908-2001).

Hij schilderde o.a. veel ‘pubermeisjes met licht erotische inslag’.

In his paintings – with his famous languid young women portrayed in Renaissance-style scenes – he offered a sort of magic realism with a vein of eroticism, in an ordered, unreal vision of reality, far-removed from the frivolity of the belle époque or from bohemian excesses.

Het meisje op het schilderij is Thérèse Blanchard, een buurmeisje van de kunstenaar, toen hij aan de Cour de Rohan in Parijs woonde .

balthus2.jpg

Balthus maakt meerdere schilderijen waarop Thérèse is afgebeeld. Het schilderij afgebeeld op het boek is uit 1938, ‘Thérèse rêvant’ (Therese dreaming).

balthus6.jpg

Een jaar eerder, in 1937, portretteert hij haar in een zelfde houding. Dit schilderij kreeg de titel ‘Jeune fille au chat’.

balthus3.jpg
Tentoonstelling
Dit jaar is de honderdste geboortedag van Balthus en dit wordt ondermeer gevierd met een tentoonstelling in het museum de Fondation Pierre Gianadda, een groot particulier museum annex expositieruimte in Martigny in Zwitserland.

Op de tentoonstellingscatalogus is ook het schilderij van Thérèse uit 1938 afgebeeld.

Tenslotte nog twee ‘lezende vrouwen’ :

balthus8.jpg
Balthus, The Living Room, 1942

balthus7.jpg
Balthus, Katia Reading c. 1968-1976

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *