‘Achter de letter’ – encyclopedisch eenletterwoordenboek

achterdeletter.jpg
Achter ultrakorte woorden blijkt vaak een fascinerende geschiedenis te zitten. Met ‘Achter de letter’, van Diedrik van der Wal (bibliothecaris en informatiespecialist), verschijnt er voor het eerst een boek dat volledig gewijd is aan de kortste woorden van de Nederlandse taal: eenletterwoorden. Het boek is gegoten in de vorm van een woordenboek, maar het biedt veel meer. Bij elk trefwoord staat de betekenis en het boek gaat uitgebreid in op het verhaal achter elk eenletterwoord. Het gaat dan niet alleen om de geschiedenis, maar ook het typische gebruik en de eigen identiteit.

‘Achter de letter’ bevat een selectie van ruim driehonderd eenletterwoorden. Dat kunnen ook symbolen, afkortingen of pseudoniemen zijn, als ze maar uit één enkele letter bestaan. Op hun eigen plek in het alfabet worden de verhalen verteld over onder meer het persoonlijk voornaamwoord u, over de volksschrijver Theo Thijssen (die het pseudoniem F. gebruikte) en over het gebruik van de eenletterwoorden in de snelle sms-taal.

Daarnaast bevat het woordenboek artikelen over de betekenis en de achtergrond van spreekwoorden en zegswijzen waarin een alleenstaande letter voorkomt, zoals ‘de puntjes op de i zetten’ en ‘er de p in hebben’.
In een speciale bijlage gaat de schrijver dieper in op de positie van het eenletterwoord tussen alle andere woorden van het Nederlands. Het eenletterwoord plaatst hij in een traditie van respectievelijk eenlettergrepige woorden, korte woorden en de woorden in het algemeen.

Achter de letter – encyclopedisch eenletterwoordenboek verschijnt op 1 november 2008. Het boek telt 285 pagina’s, is ingenaaid, bevat illustraties en een uitgebreid register. Het kost € 19,95.



Leave a Response