‘The Wind in the Willows’ – viert 100e verjaardag

‘The Wind in the Willows’ van de Engelsman Kenneth Grahame (1859-1932) is een van de bekendste, klassieke kinderboeken. Het werd gepubliceerd in oktober 1908 bij de Londense uitgever Methuen.grahame8.jpg

De schrijver Kenneth Grahame had niet zo’n gelukkig leven. Zijn moeder stierf toen hij nog jong was, zijn vader raakte aan de drank, waarna hij werd ondergebracht bij zijn grootmoeder. Het huwelijk met Elspeth Thomson was niet zo geslaagd en hun enige zoon was half blind en ziekelijk en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Hij had een baan bij de Bank of England. Schrijven deed hij veel liever, maar dat leverde niet genoeg op. In 1907 ging hij met vervroegd pensioen en kon hij eindelijk genieten van het rustige landleven langs de Thames, waarvan hij altijd had gedroomd.

Datzelfde dromerige bestaan op het platteland was onderwerp van de verhalen die hij aan zijn zoon vertelde en waarin langzaam de personages Water Rat, Mole (Mol), Badger (Das) en Toad (Pad) tot leven kwamen, die gezamenlijk allerlei avonturen beleven.

De eerste uitgave van het boek bevatte geen illustraties. Later kwamen verschillende versies met tekeningen van o.a. Ernest H. Shepard en Wyndham Payne.grahame9.jpg

Ter gelegenheid van het eeuwfeest verschijnen verschillende nieuwe edities. De mooiste is misschien wel de Centenary Edition van de Folio Society. In een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren:

An Exquisite Centenary Edition
The Folio Society is delighted to mark the 100th anniversary of The Wind in the Willows with a superb limited edition. Hand-bound in quarter vellum, with newly commissioned illustrations by Charles van Sandwyk, this will be the definitive collectors’ edition, limited to 1,000 copies only.

Hieronder nog een aantal voorbeelden uit de enorme hoeveelheid edities die er zijn verschenen van dit boek. In 1951 waren er alleen in de UK al 100 verschillende uitgaven.

    grahame2.jpggrahame4.jpg grahame7.jpggrahame3.jpggrahame6.jpggrahame5.jpg    Leave a Response