(T) Groeiende onrust over nieuwe koers Bibliotheek Eindhoven

In mei schreef ik een bericht over de bibliotheek in Eindhoven onder de kop ‘Bibliotheek nieuw jachtterrein voor managers‘. Ik plaatste daarin kanttekeningen bij het nieuwe beleid, ontwikkeld door de verse directeur Thijs Torreman, waarbij het marketing-denken het leidend principe werd en het uitlenen van boeken van hoofdtaak van de bibliotheek werd gemarginaliseerd tot slechts één van de vele ‘producten’ die het team aan de man moet zien te brengen.bibeindhovenlogo.jpg

De onvrede onder (een deel van?) het personeel over de gang van zaken is groot. Twintig à dertig van de 140 personeelsleden zouden, al dan niet onder druk, ontslag hebben genomen.

In het Eindhovens Dagblad verschijnen artikelen die weinig heel laten van de opstelling van de nieuwe directeur. Vandaag lucht een oud-medewerker van de muziekafdeling zijn hart. Het artikel begint aldus:

Nieuwe koers van bibliotheek is ramkoers

door Guido de Greef. woensdag 05 november 2008

Als oud-medewerker voel ik mij genoodzaakt om te reageren op de artikelen over de onrust over de nieuwe koers bij de Bibliotheek Eindhoven (ED 31 oktober). Natuurlijk dient een journalist hoor en wederhoor toe te passen, maar de reactie van directeur Thijs Torreman hangt van verdraaiingen en halve waarheden aan elkaar. Torreman tovert met cijfers.

Zo zegt hij dat ‘hooguit twaalf’ mensen zijn vertrokken sinds het begin van de reorganisatie. Als hij even rustig gaat zitten tellen, komt dit aantal boven de twintig en met een beetje moeite zelfs boven de dertig uit. Dat is veel op een personeelsbestand van 140.

Die mensen worden iets te makkelijk weggezet als ‘ouderwetse biebmiepen’. Het gaat om jong, gemotiveerd personeel dat leuke plannen heeft aangedragen om de bibliotheek nog aantrekkelijker te maken. Met hun voorstellen wordt nauwelijks iets gedaan. Torreman en niemand anders dan Torreman zwaait in de bibliotheek de scepter.

Lees hier verder

Eerdere artikelen die over dit onderwerp verschenen.

Met daarin onder meer:

Torreman heeft als opdracht (van het bibliotheekbestuur bd)meegekregen om van de bibliotheek een moderne en klantgerichte organisatie te maken. Hij wordt daarbij niet gehinderd door een overmaat aan kennis van en ervaring in de bibliotheekwereld. Dat kan, zoals reeds opgemerkt, een voordeel zijn. Maar er kleven ook risico’s aan, zo blijkt bijna anderhalf jaar na zijn aantreden.

Jammer dat na de veel geprezen vernieuwingen bij OBA Amsterdam en DOK Delft, deze ontwikkelingen in Eindhoven zo negatief dreigen uit te pakken.



3 Responses to “(T) Groeiende onrust over nieuwe koers Bibliotheek Eindhoven”

  1. f.peters schreef:

    En nu juli 2011 heeft de Raad van Toezicht hem op straat gezet. Niet alleen is zijn inhoudelijke aanpak een mislukking geworden en heeft zijn financieel beleid grote gaten geslagen in de reserves, maar hij heeft ook met heftige ruzies met de wethouder die in de krant werden uitgevochten de subsidierelatie onder grote druk gezet. Officieel vertrekt hij vrijwillig, net als in zijn vorige functie bij een Rotterdamse welzijnsinstelling.
    Gelukkig heeft hij een visie op de sector Acute Zorg. Typisch zo’n porseleinkast waar ze op zijn optreden als olifant zitten te wachten.

  2. boekendingen schreef:

    Dank voor je interessante aanvulling. En dit gaat ook weer extra geld kosten, lees ik in het Eindhovens Dagblad, 18 juli 2011:

    >> Hoeveel het vertrek en de tijdelijke opvolging van directeur Thijs Torreman bij de Bibliotheek Eindhoven kost, kan voorzitter Pieter Hendrikse van de raad van toezicht nog niet zeggen.

    “Dat kan ik pas achteraf bepalen”, zegt Hendrikse. “We hopen het te kunnen betalen uit onze exploitatie. Maar zo’n wisseling kost geld ja. Een interimoplossing is nu eenmaal altijd duur.” << zie http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/article9132389.ece

  3. f.peters schreef:

    Intussen is hij in de baas zijn tijd al aardig aan het snabbelen. En meet hij zich een nieuw profiel aan. Zie http://www.acutezorgeuregio.nl/Kennis_centrum/Symposium/Programma/ op 9 juni 2011 was hij daar dagvoorzitter. Volgens zijn CV
    werkt hij al regelmatig als dagvoorzitter en trainer:

    Thijs Torreman

    dagvoorzitter

    Thijs Torreman is afgestudeerd econoom aan de Universiteit van Maastricht en is werkzaam als verandermanager in de publieke sector. Momenteel is hij directeur van de Bibliotheek Eindhoven waar hij bezig is met het omschakelen van een klassieke uitleenorganisatie naar een breed kennis- en cultuurplatform. Daarvoor heeft hij meerdere opdrachten in zorg en welzijn uitgevoerd. Verder treedt hij met enige regelmaat op als dagvoorzitter van conferenties, workshops ed.. Ook verzorgt hij trainingen op het snijvlak van klantgerichtheid, veranderen en organisatie ontwikkeling.

    Let wel: zijn salaris bij de bieb, van onze belastingcenten, loopt door tot 1 oktober 2011. tatatatrata, Kassa!!

    http://www.bibliotheekeindhoven.nl

Leave a Response