‘De magische schrijver Gustav Meyrink’ – tentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica vanaf 24 nov 2008

ritman2.jpg

De Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam beschikt over een omvangrijke collectie autografen, gedrukte werken, foto’s en archiefstukken van de schrijver Gustav Meyrink (1868-1932).

De ‘magische’ schrijver Gustav Meyyrink, die in de kunstenaarsmilieus van Praag, Wenen en München verkeerde, schiep met zijn eerste roman Der Golem (1915) meteen een bestseller. Bekend werd hij daarnaast door zijn fantastische, magische en occulte verhalen in de traditie van Edgar Allen Poe en E.T.A. Hoffman. Na Der Golem volgden onder meer de esoterische romans Das Grüne Gesicht (1916), Walpurgisnacht (1917), Der weisse Dominikaner (1921) en Der Engel vom westlichen Fenster (1927, geïnspireerd op leven en werk van de 16e-eeuwse Engelse hermeticus en magiër John Dee). Meyrink was zijn leven lang op zoek naar metafysische kennis en ervaring.

meyrink3.jpg

Vanaf 24 november 2008 tot 29 mei 2009 is een tentoonstelling ‘De magische schrijver Gustav Meyrink’ te bezoeken waar uitgebreid aandacht is voor het leven en werk van Gustav Meyrink. Daar liggen brieven, oorspronkelijke drukken, illustraties die speciaal voor zijn werken gemaakt zijn, door bv. Aubrey Beardsley, Alfred Kubin en Hugo Steiner-Prag. Ook is het verloren gewaande, met potlood geschreven manuscript van Der weisse Dominikaner te zien.meyrink1.jpg

  • Meer over deze tentoonstelling.

Boek

Bij deze tentoonstelling verschijnt een nieuw aan Meyrinks leven en werk gewijd, Duitstalige boek. Het is geschreven door Theodor Harmsen, met een inleiding door J.R. Ritman.

Der magische Schriftsteller Gustav Meyrink, seine Freunde und sein Werk, beleuchtet anhand eines Rundgangs durch die Meyrink-Sammlung der Bibliotheca Philosophica Hermetica, Amsterdam, unter Verwendung weiterer Sammlungen.

Amsterdam, In de Pelikaan 2009. ?Gebonden, 320 pp., ills., € 39,50

  • Meer informatie over het boek.

Boeken van Gustav Meyrink in Nederlandse vertaling worden onder meer uitgegeven bij de Rozekruis Pers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *