(T) Nieuws van het Stellingwerver taalprijzenfront…

Minder Stellingwerfse taalprijzen

OOSTERWOLDE – Het aantal Stellingwerfse literaire prijzen wordt teruggebracht van drie naar twee. De H. J. Bergveldpries en de Stellingwarver Schrieveri‘je Pries blijven bestaan, de Stellingwarver Schriefwedstried gaat verdwijnen.

De oudste en belangrijkste literaire prijs, de Bergveldpries, wordt vanaf 2009 om de zes jaar uitgereikt. Bij de Schrieveri‘je Pries, een aanmoedigingsprijs, gebeurt dat elke twee jaar. Door die aanpassing hopen de beide gemeenten en de organiserende werkgroep vooral jongeren aan het schrijven te krijgen in het Stellingwerfs.
De verwachting is dat de Schrieveri‘je Pries door de aanpassing meer publiciteit krijgt en dat een breder publiek kan worden bereikt. Daarbij wordt vooral gemikt op een breder bereik van het Stellingwerfs onder de jongeren. De prijs bestaat uit een bedrag van 500 euro en een oorkonde en wordt in november 2009 uitgereikt. Volgend jaar mei wordt de zesjaarlijkse H. J. Bergveldpries uitgereikt. Die prijs bestaat uit een bedrag van 1.000 euro en een legpenning.

H.J. Bergveld-pries

In 1981 door de beide Stellingwerfse gemeenten ingestelde prijs. Voor bekroning komt in aanmerking geschreven of gesproken werk in de (Saksische) taal van de Stellingwerven. De prijswinnaar moet een grote betekenis hebben voor de Stellingwerver taal en het taalgebied. Tot 1987 tweejaarlijkse, daarna vijfjaarlijkse prijsvraag. In 2001 is de prijs niet uitgereikt. Met ingang van 2003 wordt de prijs eenmmaal in de zes jaar uitgereikt. De H.J. Bergveld-pries geldt als de P.C. Hooft-prijs van de Stellingwerven.

Stellingwarver Schrieveri’je-pries

In 2003 voor Schriefwedstried, deze prijs is nog nier de eerste maal uitgereikte aanmoedigingsprijs voor schrijvers in het Stellingwerfs.



Leave a Response