‘Romeyn de Hooghe’ – tentoonstelling Bijzondere Collecties UvA – vanaf 10 dec 2008

Van 10 december 2008 tot en met 8 maart 2009† is de tentoonstelling Romeyn de Hooghe. De verbeelding van de late Gouden Eeuw te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en in het Allard Pierson Museum. De etser en boekillustrator Romeyn de Hooghe (1645-1708) was in zijn tijd bekend, beroemd en berucht.

hooghe.jpgRomeyn de Hooghe (1645Ė1708) was in zijn tijd beroemd en berucht. Als artistieke duizendpoot, Ďpictor doctus’ (geleerd kunstschilder), was hij in de eerste plaats een zeer productieve en snelwerkende etser en boekillustrator. Hij maakte spraakmakende nieuws- en spotprenten en illustreerde de meest uiteenlopende boeken: van theologische werken tot pikante vertellingen. Daarnaast voerde hij muur- en plafondschilderingen uit en ontwierp hij triomfbogen, tuinen, glasramen, bokalen en penningen.

Het driehonderdste sterfjaar van De Hooghe was aanleiding voor een intensieve samenwerking tussen het Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw, de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum. Het resultaat is een tentoonstelling die de veelzijdigheid van deze bijzondere kunstenaar en chroniqueur van de late Gouden Eeuw laat zien. De expositie is onderdeel van Amsterdam Wereldboekenstad.boekrdehooghe.jpg

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt Romeyn de Hooghe. De verbeelding van de late Gouden Eeuw. Onder redactie van Henk van Nierop e.a. Uitgegeven door Waanders Uitgevers, Zwolle, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, 312 pagina’s, rijk geÔllustreerd. Ä 39,95. ISBN: 978-90-400-8557-4.

In het kader van de tentoonstelling presenteert het Stadsarchief Amsterdam een aantal uitvergrotingen van prenten van Romeyn de Hooghe in de monumentale hal van het Gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat 32.

  • Lees meer bij Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Tegelijk met de tentoonstelling wordt een webspecial gelanceerd op de website van het Rijksmuseum. De prenten van De Hooghe in de collectie van het Rijksprentenkabinet zijn opgenomen in de beeldbank van het Rijksmuseum. De website van de Bijzondere Collecties geeft binnenkort toegang tot een beeldbank met boekillustraties van Romeyn de Hooghe en tot een tekstbank met een aantal integraal gedigitaliseerde boeken waaraan hij bijgedragen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *