Protest tegen ‘duur lidmaatschapsgeld’ bibliotheek in Kortrijk (B)

Een merkwaardig politiek protest tegen ’te hoge lidmaatschapsgelden’ voor de deur van de Openbare bibliotheek in het Vlaamse Kortrijk.

Lees mee:kortrijk.jpg

… Mensen die het financieel niet al te breed hebben, kunnen zo al geen boeken kopen. De openbare bibliotheek is dan de enige kans om wat interessanter leesvoer in huis te krijgen dan de reclamefolders die elke week in of naast de brievenbus belanden. Het is onsociaal en ondemocratisch een aanzienlijk deel van de bevolking met een hoog jaargeld de weg te versperren naar de literatuur.In Kortrijk betaal je 7,5 euro om een jaar lid te zijn van de bibliotheek. Hiermee is Kortrijk de derde duurste gemeente van heel het Vlaamse Gewest. Alleen in Geel en Puurs maakt men het de mensen nog lastiger om aan leenboeken te geraken. Van de 13 Vlaamse centrumsteden is Kortrijk het duurst. In Aalst, Oostende en Gent kun je, zoals in een derde van de Vlaamse gemeenten, je gratis inschrijven bij de bibliotheek. Roeselare vraagt 2,5 euro, Mechelen 4. En voor 5 euro kun je boeken lenen in Antwerpen, Brugge, Genk, Hasselt, Leuven, Sint-Niklaas en Turnhout.

In Kortrijk is het wel gratis voor jongeren dan 18, maar dat is overal zo. Kortrijk doet ook een geste voor de 55-plussers, maar de 6 euro die aan die ’gelukzakken’ wordt gevraagd is nog hoger dan gelijk waar.

… De opbrengst van de jaarbijdragen van de gebruikers van de bibliotheek bedraagt gemiddeld zowat 55.000 euro. In het licht van de 115 miljoen euro van de stadsbegroting is dat een verwaarloosbaar bedrag. En wat kost de administratieve verwerking van al die 7,5 euro’s? Het gaat hier duidelijk om een pestbelasting.

Ter bekendmaking van dat standpunt voerde de progressieve gemeenteraadsfractie een opmerkelijke actie aan de ingang van de hoofdbibliotheek in de Leiestraat. Gemeenteraadsleden en militanten van sp.a, Groen! en VlaamsProgressieven deelden gratis lidkaarten uit aan de bibliotheekbezoekers. De actievoerders oogsten veel bijval.

(Gedeelten uit een tekst die hier in zijn geheel is te lezen.)

Op de officiële website van de bibliotheek Kortrijk staan de tarieven als volgt:

*  gratis lidmaatschap tot en met 18 jaar.
*  volwassenen tot en met 54 jaar betalen 7,5 euro per jaar.
*  55-plussers betalen 6 euro per jaar.
*  studenten met een pas van Kortrijk studentenstad zijn gratis lid.

Waar blijven de protesten in Nederland?
De tarieven die wij in Nederland inmiddels moeten betalen voor het lidmaatschap van een openbare bibliotheek staan in schrille tegenstelling met die van onze zuiderburen.

Als volwassen lezer betaal je per jaar bijvoorbeeld:

Den Haag € 27,35 – Haarlem € 29,00 – Arnhem € 33,00 – Utrecht € 34,00 –

Dit zijn wel heel grote verschillen met België !!!

  • Website bibliotheek Kortrijk.


Leave a Response