(T) Bibliotheek Almelo doet het zonder boekenkasten…

Het volgende bericht stond vandaag in de Twentsche courant Tubantia:

Bieb doet boekenkasten de deur uit

ALMELO – Het interieur van de Almelose bibliotheek gaat geheel op de schop. De traditionele kasten met boeken gaan eruit, daarvoor in de plaats komen tafels, waarop de boeken ‘frontaal’ gepresenteerd kunnen worden.

De ombouwoperatie zal de eerste helft van dit jaar zijn beslag krijgen, waarvoor de bibliotheek dan ook enkele dagen dicht zal gaan, zo meldt directeur Jan Krol. Het nieuwe concept zal ook ingevoerd worden in de filialen Schelfhorst en Heraclesstadion.

Niet alleen de presentatie van de boeken verandert. Ook de boekencollectie zélf wordt aangepast. Daarbij zal nadrukkelijk gekeken worden naar het lezerspubliek in Almelo. Op basis van marktonderzoek wordt rekening gehouden met de ‘interessesferen’ van de Almeloërs. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen, geeft Krol als voorbeeld, dat boeken ‘van filosofen als Kant en Hegel’ niet meer in de collectie worden opgenomen, maar wel meer detectives en thrillers.

“Op basis van marktonderzoek wordt rekening gehouden met de ‘interessesferen’ van de Almeloërs. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen, geeft Krol als voorbeeld, dat boeken ‘van filosofen als Kant en Hegel’ niet meer in de collectie worden opgenomen, maar wel meer detectives en thrillers.”

Ik kan me alle pogingen tot vernieuwing goed voorstellen, maar toch, maar toch…

Zou er niet in een hoekje een klein boekenkastje kunnen blijven staan met boeken van filosofen, middeleeuwse geschiedenis, vergeten dichters, enkele mooie art-deco boekbandjes en bijvoorbeeld de top vijf van de minst genoemde onderwerpen uit de marktonderzoeken?



8 Responses to “(T) Bibliotheek Almelo doet het zonder boekenkasten…”

  1. Coen Peppelenbos schreef:

    Klinkt allemaal heel verschrikkelijk.

  2. Ria schreef:

    Toch wel treurig dat in een stad als Almelo waar zo’n diepzinnige waarneming is gedaan als ‘één stoplicht springt op groen, een ander springt op rood’ geen belangstellingssfeer meer is voor filosofie. Misschien vinden ze Herman Finkers wel meer aansprekend als filosoof.

  3. schrijverdezes schreef:

    Ik vraag me af hoeveel boeken ze daar in Almelo moeten weggooien om dit voor elkaar te krijgen.

  4. boekendingen schreef:

    Daar is over nagedacht, hoor. Zo’n 60 procent van de boekenkastinhoud zal wel buiten de doorsnee-interessesfeer vallen en kan dus weg.

    Als mensen gaan grasduinen in de uitgestalde thrillers en kookboeken, is het zo een puinzooi op die tafels. Bovendien zijn de tafels snel leeg want er liggen alleen nog maar boeken die binnen de interessesfeer vallen…

  5. Jan Krol schreef:

    De kop boven het artikel in TC Tubantia is erg overdreven. Het grootste deel van de boekenrekken zal blijven staan maar veel planken (ook weer lang niet alle) zullen er schuin in worden gemonteerd voor frontale presentatie van boeken. Dit omdat veel mooie, interessante boeken in de klantonvriendelijke rug aan rug opstelling niet worden ontdekt door de bezoekers. Experimenten met frontale presentatie leiden tot een veel beter gebruik van de aangeschafte boeken. Wat betreft de omvang van de kollektie: die zal naar verwachting blijven schommelen rond de 150.000 boeken en dus rond de 140.000 titels en dat is dus beslist geen armoedig aanbod. Titels die Almelo niet heeft of aanschaft kunnen uit het landelijke bibliotheeknetwerk worden aangevraagd door de klant zelf thuis via onze website. Een belangrijke klacht van bibliotheekgebruikers is dat boeken vaak uitgeleend zijn of dat ze pas laat in de kollektie komen. Dat wordt verbeterd door sneller nieuwverschenen boeken aan te schaffen en van populaire boeken veeeel meer exemplaren te kopen. Verder wordt meer op de belangstelling van de klant aangekocht. Het aanschaffen van potentiële bibliotheekdochters is verspilling van belastinggeld.

  6. boekendingen schreef:

    Dank voor deze reactie.

  7. schrijverdezes schreef:

    @ BoekenDingen:
    Mooi cynisch antwoord. Je zou er wel cynisch van worden ook. Wel Sonja Bakker van het belastinggeld, maar Hegel niet…
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Zelf heb ik Hegel ook niet gelezen hoor, maar het gaat me om het principe.

  8. schrijverdezes schreef:

    @ Jan Krol
    ‘Een belangrijke klacht van bibliotheekgebruikers is dat boeken vaak uitgeleend zijn of dat ze pas laat in de kollektie komen.’
    Dan hoop ik maar dat alle mensen die als klacht hebben ‘dit boek hebben jullie helemaal niet’ dat voortaan elke keer zullen melden voordat ze teleurgesteld / knarstetandend naar huis gaan, denkend ‘ik koop dat boek wel’. (Ik weet wel dat je alles kunt aanvragen. Hier in R’dam kost dat 6,50 euro. Soms wil je iets alleen maar even inzien.)
    Groet, schvrdzs
    p.s. ‘Verspilling van belastinggeld’, hoe meet je dat eigenlijk? Ik bedoel: wanneer is iets verspilling? Die ene man/vrouw die bij de bibliotheek Hegel leent en daardoor een groot politicus wordt en het land uit een kredietcrisis redt, ik noem maar wat? Zoiets kun je toch helemaal niet in geld uitdrukken?

Leave a Response