Oscar-nominaties voor film ‘The Reader’, naar het boek van Bernhard Schlink

reader1.jpg
22 januari 2009 – Vandaag zijn de Oscar-nominaties bekend gemaakt. De film ‘The Reader’ van de Britse regisseur Stephen Daldry is daarbij genomineerd voor de volgende onderdelen:

– Performance by an Actress in a Leading Role
– Achievement in Cinematography
– Achievement in Directing
– Best Motion Picture of the Year
– Adapted Screenplay

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens ‘Oscar Night’ op 22 februari 2009.

Het boek ‘Der Vorleser‘ van schrijver Bernhard Schlink verscheen in 1995 en ontving verschillende prijzen.

reader2.jpg

Michael Berg, een jonge Duitse scholier, raakt geobsedeerd door Hanna, een tramconductrice die tweemaal zo oud is als hij. Ze geven zich hartstochtelijk over aan de liefde en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Maar van de ene dag op de andere is zij verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.

Acht jaar later komt Michael Hanna weer tegen wanneer hij als rechtenstudent de Tweede Wereldoorlog processen bijwoont. Hanna is een van de aangeklaagden. Gedurende het proces komt Michael achter een groot geheim van Hanna… Hanna kan niet lezen en schrijven.

De voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse geschiedenis. Het boek heeft wereldwijd miljoenen lezers gevonden en is inmiddels een moderne klassieker geworden.

De film gaat vanaf 2 april 2009 in de bioscopen in Nederland draaien.

De film was eerder genomineerd voor de Golden Globes. Actrice Kate Winslet won daarbij de prijs voor de beste actrice. Voor deze rol kreeg ze ook al prijzen van de San Diego Film Critics Society en de Broadcast Film Critics Association.

  • Tijdens het maken van dit bericht klinkt voortdurend de mooie melancholieke muziek van componist  Nico Muhly die de Officiële website van de film begeleidt.
  • Recensie van het boek in Trouw.

Aanvulling > ‘The Reader’ is zeker niet het enige boek dat is gebruikt als uitgangspunt voor een film die nu op de Oscar-nominatielijst staat. Hier een overzicht van andere boektitels.