Openbare Bibliotheek Brussel gaat op in ‘Vlaams Communicatiehuis’

hob-brussel-4.jpg

De HOB – Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek – in Brussel, gevestigd in het Monnalehuis, wordt de komende jaren getransformeerd tot het Vlaams Communicatiehuis Brussel.

Het gebouwencomplex is gelegen binnen de vierhoek Muntplein, Schildknaapstraat, Leopoldstraat en Koninginnestraat. In het ontwerp versmelten de gebouwen tot één laagdrempelig huis met vier ingangen.

hob-brussel-2.jpgHet grootste deel van het zeven verdiepingen tellende gebouw wordt bezet door de bibliotheek. Op de eerste verdieping komt de jeugdbibliotheek; de rest van de bibliotheek – inclusief vergaderlokalen, conferentieruimtes en een grote studiezaal – zit verspreid over de tweede tot de vijfde verdieping.

De gelijkvloerse verdieping wordt een grote open informatieruimte met infobalies, informatierekken, een kranten- en tijdschriftenhoek en een café. In deze agora kan de bezoeker van het Vlaams Communicatiehuis Brussel terecht voor alle informatie over het Vlaamse aanbod in Brussel en in andere Vlaamse steden.

Het wordt een bruisende ontmoetingsplaats en een verblijfsbibliotheek, waar iedereen informatie vindt over Nederlandstalige en stedelijke initiatieven (cultuur, onderwijs, toerisme, welzijn enzovoort).

De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek en Onthaal en Promotie Brussel zijn de belangrijkste partners voor de realisering van het Communicatiehuis. Ze worden allebei geïntegreerd in de werking en organisatiestructuur van het Communicatiehuis.

De verbouwing gaat dit jaar van start en zal in 2011 gereed zijn.

hob-brussel-3.jpg

Verzin een nieuwe naam
“Vlaams Communicatiehuis Brussel” is een voorlopige naam. Omdat het huis een zo breed mogelijk publiek wil aanspreken, wordt iedereen bij de naamgeving betrokken. Elke Brusselaar en elke Brusselse organisatie mag voorstellen doen, net als alle Vlamingen die zich geroepen voelen om hun creatieve petje op te zetten.
De winnaar van de wedstrijd krijgt 2500 euro.
De voorstellen moeten voor 6 maart 2009 worden ingediend.

  • HOB – op zoek naar nieuwe naam / HOB ‘historiek’


Leave a Response