Aanwinsten voor Uilenspiegelmuseum in Damme

uilenspiegelmuseum.jpg

In het Vlaamse boekendorp Damme is een museum gevestigd, gewijd aan de legendarische figuur Tijl Uilenspiegel.

uilenspiegel2.jpgVolgens de legende was Uilenspiegel een deugniet die vrij als een vogel in de zestiende eeuw door de Nederlanden en Duitsland (daar bekend als Till Eulenspiegel) trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken.

In België is Uilenspiegel vooral bekend geworden door de (Franstalige) Belgische auteur Charles de Coster met zijn: “La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs” (1867). (Afb. Librairie Internationale, Parijs 1869).

Zijn boek begint met de eerste zin: “Toen de meimaand de bloemen van de meidoorn deed ontluiken, werd Uilenspiegel, de zoon van Klaas, in Damme geboren”.

Het Uilenspiegelmuseum vertelt het verhaal en de eeuwenoude geschiedenis van Tijl Uilenspiegel. Het toont hoe hij door de eeuwen heen is gebruikt (of misbruikt?) en hoe de Tijl-perceptie veranderingen in onze maatschappij weerspiegelt.

Het museum doet dat op een eigentijdse wijze, met middeleeuwse handschriften, 16de-eeuwse drukken, bibliofiele uitgaven, prenten, beeldhouwwerken en interactieve opstellingen.

Aanwinsten
Vandaag werd bekend dat het museum onlangs 5 bijzonder interessante volksboeken over Uilenspiegel verwierf. Het gaat om volksboeken die gedrukt werden in de 16de tot de 19de eeuw. Ze zijn alle in zeer goede staat. Bovendien zijn de meeste van de aangeboden volksboeken vrij uniek en worden ze zelden of nooit op veilingen aangetroffen.

– Het topstuk is een Latijnse Uilenspiegel uit 1567, gedrukt door de Vlaamse Periander (Gillis Omna) in Frankfurt am Main.
РEen Franse Ulespi̬gle werd gedrukt bij Cit. Garnier in Troyes, in de 18de eeuw.
– Een zeldzame Deense Til Uglspil, met mooie houtsneden, waarschijnlijk 19de eeuw.
– Een Duitse Uilenspiegelversie uit 1736, een luxe-editie met illustraties.
– Een Duits volksboek uit 1836, gevat in originele band.uilenspiegel1.jpg

De aankoop van deze volksboeken is ongetwijfeld een verrijking voor het museum.

De boeken zullen eerst grondig bestudeerd worden, daarna krijgen ze vanaf mei een eervolle plaats in het museum.


Oudste Vlaamse druk
De eerste Vlaamse versie, Ulenspieghel, werd gedrukt te Antwerpen door Michiel van Hooghstraten, in de periode tussen 1526 en 1546 (zie afb.).

Hiervan is maar één exemplaar bewaard gebleven en dat bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek van Denemarken.



Leave a Response