Nottebohmlezingen voorjaar 2009

nottebohmzaal-2.jpg

De Nottebohmzaal is één van de mooiste bibliotheekruimten in België. Ze bevindt zich in het oudste gedeelte van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (de vroegere Stadsbibliotheek Antwerpen). De huidige inrichting dateert uit 1936. (foto Michel Wuyts.)

Nottebohmlezingen voorjaar 2009
Sinds 2002 vindt één zondag per maand een Nottebohm-lezing plaats. Tijdens deze lezingen worden telkens andere culturele en maatschappelijke thema’s aangesneden.

Centrale thema dit voorjaar is het kunst(ige) boek. In vier lezingen serveert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience u het relaas van twee uitgevers, een verzamelaar, een dichter en een auteur.

22.02.09 – Harold Polis  en Rein Ergo, een dubbellezing – Kunnen het papieren en digitale boek samen bestaan?
– Uitgevers Harold Polis  en Rein Ergo  gaan in gesprek over e-books en ambachtelijke boeken. Kunnen het papieren en digitale boek samen bestaan? Is het e-book een hype van voorbijgaande aard of staan we werkelijk op een keerpunt?

22.03.09 – Marco De Niet – Collecting trash, collecting gold
– Directeur van de stichting Digitaal Erfgoed Nederland Marco de Niet brengt in deze lezing het relaas van een verzamelaar van muziekuitgaven. In zijn lezing toont hij de overeenkomsten aan tussen het verzamelen van boeken en muziek.

05.04.09 – Roland Jooris – Revolver: literair en beeldend tijdschrift
– Dichter Roland Jooris spreekt over het verband tussen poëzie en beeldende kunst. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het woord van de kunstcriticus en het woord van de dichter.

17.05.09 – Tom Lanoye – Lanoyeana
– Schrijver Tom Lanoye brengt een spontane causerie over zijn bibliofilia. De boeken van Lanoye worden telkens ook in een speciale bibliofiele editie uitgebracht. Tijdens deze lezing toont en bespreekt hij deze werken.

– Aanvang 11 uur (einde omstreeks 12.30 uur), na de lezing wordt u een drankje aangeboden
– Toegang 5 euro
– Gelieve te reserveren via consciencebibliotheek@stad.antwerpen.be



Leave a Response