Brussel 2009 – jaar van het stripverhaal!

brusselstrip2009-1.jpg
Brussel is een stad die tal van striptekenaars huisvest en waar de wieg van enkele legendes van de negende kunst stond: Hergé (Kuifje), Franquin (Guust Flater) en Peyo (Smurfen) zijn allemaal Brusselaars.

Bovendien is ook het Belgisch Centrum van het beeldverhaal in Brussel gevestigd, in een prachtig Art Nouveau huis. En in 2009 bestaat het trouwens 20 jaar.

Reden genoeg om in het toeristisch jaar 2009 de stad Brussel extra in het teken te stellen van het stripverhaal. Het hele jaar zijn er tentoonstellingen, evenementen en events in de openbare ruimte.

Balloon Day Parade
Zo ging het Stripjaar afgelopen zaterdag (28 febr.) officieel van start met een Balloon Day Parade, naar Amerikaans voorbeeld, met grote opblaasbare stripfiguren. Op deze video een impressie. (Op de YouTube site in HD-kwaliteit te zien.)

Programma
Op een speciale website zijn 36 evenementen te vinden. Enkele highlights zijn:

– Boekenbeurs van Brussel (5-9 maart), de Foire du Livre (vnl Franstalig!) met extra aandacht voor de strips.

– Een verkoop per opbod van originele striptekeningen, mogelijk dankzij de vrijgevigheid van een veertigtal stripauteurs en de actieve steun van de stad Brussel. Op 11 maart in het Stadhuis.

– In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is de tentoonstelling «Belgisch stripverhaal: een kruisbestuiving», aan de hand van 20 hedendaagse Belgische auteurs, een overzicht van honderd jaar stripverhaal. De klemtoon ligt op de verbanden tussen de Belgische school en de grote stromingen in het beeldverhaal op wereldschaal. Van 27 maart tot 28 juni 2009. Info museum.

– De Bibliotheca Wittockiana – het museum van de boekbindkunst – toont een selectie werken en tijdschriften uit de zeer mooie collectie van Aymar de Meeus. Te zien van 5 mei tot 5 september. Info museum.brusselstrip2009-2.jpg

– Het stadhuis van Brussel heeft de tentoonstelling ‘Het Brussels epos van Willy Vandersteen’, over de periode waarin de vader van “Suske en Wiske” het sterkst de ‘klare lijn’ beoefende. Het was de tijd toen Vandersteen voor Lombard ging werken. Het wordt een moderne kijk op een uitzonderlijk tekenaar. Van 24 juni tot 27 september.

– ‘Aanvalleuh!’ – van 15 oktober tot 28 februari 2010. Deze tentoonstelling in het heel aparte kader van het Koninklijk Museum van het Leger, toont hoe veel auteurs zich inspireerden op de militaire geschiedenis en technieken. Het publiek wordt meteen door de collecties van het Museum geloodst. Info museum.

– De tentoonstelling «Stripverhalen, hoe het begon» werpt een vernieuwende blik op de oorsprong van het beeldverhaal. Ze begint einde de achttiende eeuw (met Hogarth en Rowlandson) en eindigt met het meesterlijk werk van Winsor McCay. Van 28 oktober 2009 tot 28 april 2010 in het markante Autrique-Huis.

  • Kijk voor een actueel en volledig overzicht op de website Brussel Comics.
  • Abonneren op de nieuwsbrief kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *