Boekontwerpen van Henry van de Velde op expositie Design museum Gent – tot 1 juni 2009

Tot en met zondag 1 juni 2009 loopt in het Design museum Gent de tentoonstelling ‘Henry van de Velde. Boekontwerp tussen art nouveau en nieuwe zakelijkheid‘.

vdvelde3.jpgDeze tentoonstelling over de boekkunst van Henry van de Velde (1863-1957) was in 2007 te zien in Museum Meermanno in Den Haag. Deze van oorsprong Belgische kunstenaar is vooral bekend als architect, maar geheel in de geest van zijn tijd was hij daarnaast een veelzijdig kunstnijveraar: hij ontwierp schilderingen, tapijten, meubels, zilver en keramiek en was een begenadigd boekverzorger. In Nederland is hij onder meer bekend als architect van het Museum Kröller-Müller in Otterloo. In België is hij bekend van de Boekentoren in Gent.

De tentoonstelling vindt haar inspiratie in de overtuiging dat het ontstaan van de kunst van Van de Velde het best kan worden geïllustreerd op de beperkte ruimte van de boekomslagen die hij ontwierp over een tijdspanne van vijf decennia. Vandaar dat de tentoonstelling zich concentreert op de ontwikkeling van Van de Veldes kunst, van ‘ornament’ tot ‘lijn’, m.a.w. van de invloed die de Art Nouveau op zijn werk heeft gehad tot de creatie van de specifieke ‘Nouveau Style’ die hij in gedachten had, niettegenstaande het feit dat hij werd beïnvloed door het functionalisme in de jaren 1920. De tentoonstelling wil niet alleen mooie boekbanden en een prachtige typografie tonen; ze wil ook het ontstaan van Van de Veldes kunst laten zien door het tonen van schetsen, drukproeven en alternatieven.

  • Toelichting op website Stad Gent.


Leave a Response