Facsimileuitgave van de ‘Atlas Blaeu-Van der Hem’ – een indrukwekkend project

vanderhem-2.jpg

The Atlas Blaeu-Van der Hem can be considered the most beautiful and most remarkable atlas that has ever been composed. The atlas contains more than 2400 maps, prints,
and drawings, distributed over 46 volumes. This collection, a show-piece of Dutch seventeenth-century cartographic and topographic art, is preserved fully intact
in the Austrian National Library in Vienna
.

De Atlas Blaeu-Van der Hem is de belangrijkste nog intacte collectie van kaarten, topografische prenten en tekeningen uit de zeventiende eeuw. Deze zogenaamde verzamelatlas werd samengesteld door de Amsterdamse jurist Laurens van der Hem (1621-1678) en bestaat uit vijftig banden met meer dan 2400 (zee)kaarten, landschappen, stads-, haven- en zeegezichten.

Als basis gebruikte Van der Hem de Atlas Maior van Joan Blaeu, uitgegeven in Amsterdam tussen 1660 en 1663. De Atlas Blaeu-Van der Hem bevat werk van tal van bekende kunstenaars; veel tekeningen zijn er speciaal voor gemaakt. Deze monumentale verzamelatlas is tegenwoordig in bezit van de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen en werd in 2004 op de lijst van de Unesco Memory of the World geplaatst.vanderhem-4.jpg

Facsimile-editie

Hes & De Graaf Publishers bv geeft in 2008-2009 een facsimile-editie uit in een set van acht banden met de elf delen van de originele atlas die de landen buiten Europa bevatten, inclusief de ‘geheime’ kaarten van de VOC.

Ze worden gebonden in perkament met goudstempeling in zeventiende-eeuwse stijl en met goud op snee.

Aan de kwaliteit van de afbeeldingen, de kleuring, de goudstempeling en de bindwijze wordt de grootst mogelijke zorg besteed.

De facsimile verschijnt in een oplage van honderd sets. Tot 31 december 2009 bedraagt de prijs voor de complete set € 79.500,-. Na die datum wordt de prijs gebaseerd op de vraag en de dan nog aanwezige voorraad. Voor de bijbehorende kersenhouten opbergkast is de prijs vastgesteld op € 11.840,50.

Symposium
Op 16 april 2009 is de officiële presentatie van het eerste exemplaar tijdens een symposium georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie, het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw en Amsterdam Wereldboekenstad.

vanderhem-3.jpg

Update

Update 29 april 2010

  • Over dit project van Hes & De Graaf Publishers is een documentaire film van 50 min. in de maak. Als voorproefje een korte video.


2 Responses to “Facsimileuitgave van de ‘Atlas Blaeu-Van der Hem’ – een indrukwekkend project”

  1. […] Ook is dit uitgevershuis verantwoordelijk voor een schitterende facsimileuitgave van de ‘Atlas Blaeu-Van der Hem’ (zie Boekendingen). […]

  2. […] NB – Dit uitgevershuis is ook verantwoordelijk voor een schitterende facsimileuitgave van de ‘Atlas Blaeu-Van der Hem’ (zie Boekendingen). […]

Leave a Response