Boekenpost 101 verschenen

boekenpost101.jpg

Vandaag verscheen Boekenpost nummer 101 met daarin onder meer de volgende artikelen.

– Een artikel over Ruscha Wijdeveld (1912-2004), dochter van Hendrik Weideveld, architect en hoofdredacteur van het blad Wendingen. Verslag van een speurtocht naar haar leven en het bijzondere werk van deze illustratrice en grafisch ontwerpster.

– ‘Er zijn niet veel Nederlandse schrijvers van misdaadromans die goed geconstrueerde puzzeldetectives hebben voortgebracht. W.H. van Eemlandt, pseudoniem van Willem Hendrik Haasse, behoort tot de groep die hier wel in slaagde.’ Met die woorden begint Kees de Leeuw zijn artikel over een schrijver die een prominente plaats in de geschiedenis van de Nederlandse misdaadroman inneemt.
Op de cover van deze Boekenpost staan een aantal omslagen van door Van Eemlandt geschreven boeken.boekenleggerploegsma.jpg

– Een ander onderwerp is Omar Khayyám. Naar aanleiding van het feit dat 150 jaar geleden de eerste Engelse bewerking van aan hem toegeschreven gedichten verscheen. Bovendien is het 200 jaar geleden dat Edward FitzGerald (1809-1883), die voor deze bewerking heeft gezorgd, geboren is. Boekenpost sprak hierover met Jos Biegstraaten, voorzitter van het Omar Khayyám Genootschap.

– Ook is een interview opgenomen met voormalig burgemeester van Amsterdam en schrijver Ed van Thijn. Kees Hendrikse sprak met hem onder meer over de autobiografisch getinte boeken die Van Thijn vanuit zijn joodse achtergrond over het lot van de joden in de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven.

– De serie over margedrukkers is deze keer gewijd aan Ronald Steur, die zowel in Nederland als Hongarije aktief is.

– In het vierde artikel in de reeks ‘Nederlandse boekenleggers van grafische kunstenaars’ worden de boekenleggers van de reclamekunstenaar André Vlaanderen belicht.

Andere onderwerpen in dit nummer zijn: Anton Bergmann, de Vlaamse Hildebrand, boeken voor en over de Canadese bevrijders, de heruitgave van Tom Poes Weekblad en etsen van Reinder Homan.

En tenslotte nieuwtjes in de vaste rubrieken zoals: Een rondje boekenland, Pas verschenen, Veilingnieuws en Een bezoek waard.

Boekenpost verschijnt zes keer per jaar.



Leave a Response