‘Goddelijke stoffe’ – tentoonstelling in Bibliotheca Philosophica Hermetica – vanaf 15 juni 2009

poster-goddelijke-stoffe-200906.jpg

Op 15 juni 2009 opent een nieuwe tentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam, met uitsluitend in Nederland gedrukte boeken, onder de titel ‘Goddelijke stoffe’, de collectie van de BPH weerspiegeld in unieke exemplaren en bijzondere Nederlandse drukken.

De meeste daarbij getoonde boeken zijn unieke exemplaren, zoals het afgelopen jaar is gebleken toen de BPH-collectie voor de Short-title Catalogue Netherlands beschreven werd. Voor dit landelijke project, dat nu na 30 jaar zo goed als voltooid is, zijn alle Nederlandse drukken tussen 1500 en 1800 in zoveel mogelijk Nederlandse bibliotheken beschreven.

De BPH heeft 800 Nederlandse drukken in haar bezit; van 100 daarvan is maar één exemplaar in Nederland aangetroffen, misschien is dit in sommige gevallen wel het enige exemplaar ter wereld.
Een keuze uit deze 100 unica wordt in de tentoonstelling aangevuld met een aantal iets minder zeldzame, maar wel bijzondere Nederlandse drukken; tesamen vormen ze een staalkaart uit de collectie, met een licht accent op het religieuze ‘ tegendraadse’ denken in de 17e eeuw.

De selectie die in de nieuwe expositie van de Bibliotheek getoond wordt, betreft alléén boeken die in Nederland gedrukt zijn. Daaronder bevinden zich werken die nogal wat opschudding veroorzaakten. Ondermeer ketterse boeken, zoals het tWonderboeck van David Joris en een zeldzaam chiliastisch pamflet van Johannes Rothé dat opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar daarnaast zijn ook herdrukken van alchemistische ‘klassiekers’ zoals Geber en de Triomphe hermétique te bewonderen.

De titel van de expositie ‘Goddelijke Stoffe’ is ontleend aan een werkje van Nicolaus Kunholdt uit 1730; de prachtige gravure van het affiche komt uit tWonderboeck van David Joris uit 1584.

  • ‘Goddelijke stoffe’ – Bibliotheca Philosophica Hermetica – Amsterdam – van 15 juni tot 6 november 2009.

ritman21.jpg

NB – Op za 6 juni 2009 participeert de BPH in de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis op de toekomstige locatie: Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123, met korte rondleidingen om 12, 13, 14 en 15.00 uur. Aanmelden kan via: bph@ritmanlibrary.nl.



Leave a Response