Boeken op postzegels…

postzegel-2009-1.jpg

Wellicht zegt het begrip ‘postzegel‘ u niet meer zoveel. Maar in de tijd dat men nog brieven schreef en postkaarten verzond uit verre oorden, diende men een soort bonnetjes, voorzien van een gegomde achterkant op de brief te plakken om de transportkosten van de brief te voldoen.

postzegel-2009-2.jpgVaak waren deze zegels voorzien van fraaie grafische voorstellingen en ze worden door een aantal liefhebbers nog steeds verzameld.

Verzamelen op thema is een van de mogelijkheden en daarbij is literatuur een goede keuze. Postzegels met schrijvers komen redelijk veel voor. Veel minder frequent verschijnen er postzegels met een boek als hoofdmotief in het ontwerp.

TNT Post brengt elk jaar nog een ruim assortiment zegels uit, waaronder de ‘Jubileumzegels’ waarop aandacht wordt geschonken aan een jubilerende organisatie.

Op de zojuist verschenen Jubileumzegels 2009 is gekozen voor vijf jubilerende ‘goede doelen’.

postzegel-2009-3.jpg

De postzegel met de atlas is gewijd aan ’95 jaar Cordaid Mensen in Nood’. De wereldwijde hulp van Cordaid wordt uitgebeeld door de atlas, die onderdak biedt aan een groep menselijke figuurtjes. ‘Hun neutrale uitvoering vertegenwoordigt alle culturen’. postzegel-2009-4.jpg

Een ander voorbeeld van een Jubileumzegel met boek is het exemplaar uit 1998 ter ere van 200 jaar Koninklijke Bibliotheek.

‘Literary Stamps’ van Bibliophile Bullpen

Al in 2006 schreef ik een stukje over de verzameling literaire postzegels van Bibliophile Bullpen (haar foutief als man aangemerkt), die zij dat jaar was begonnen. Inmiddels staan daar een enorm aantal postzegels met schrijversportretten op. Ook heeft ze een aantal zegels met afbeeldingen van boeken, bibliotheken, drukpersen en manuscripten.

postzegel-bullpen-3.jpgpostzegel-bullpen-4.jpg

postzegel-bullpen-5.jpgpostzegel-bullpen-6.jpg

2 gedachten over “Boeken op postzegels…

 1. Ter aanvulling: sinds 1968 verzamel ik postzegels en fdc’s met afbeeldingen van boeken, schrijvers, drukpersen, archiefinstellingen, bibliotheken en bibliothecarissen.
  Van bibliotheken verschijnen wereldwijd jaarlijks gemiddeld 10 tot 15 nieuwe postzegels.

  Een lijst van archieven is op het internet te vinden op de site:
  http://www.libraryhistorybuff.com/archives.htm

  Van bibliotheken:
  http://my.execpc.com/~nixlt/Checklistlibs&libs9-20-02.doc

  Met complimenten voor de site BoekenDingen!
  Hans Krol (Heemstede)

 2. Hans Krol, bedankt voor deze waardevolle aanvulling.

  Ik kan alle liefhebbers van bibliotheekgeschiedenis (ook de niet-filatelisten) aanraden de website ‘The Library History Buff’ te bezoeken, want daar is veel interessants te ontdekken.
  http://www.libraryhistorybuff.com/index.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *