Mooi Marginaal – 8 december bekendmaking mooiste werk van margedrukkers

mooi-marginaal-1.jpgDit jaar worden voor de tweede keer – onder het motto Mooi Marginaal – de mooiste, door marginale drukkers in Nederland en België vervaardigde drukwerken uitgekozen en geëxposeerd. Deze keer gaat het om drukwerken die gepubliceerd werden in de jaren 2004 en 2005.
De jury, bestaande uit Jeffrey Bosch, Jan de Jong, Laurens van Krevelen, Marcus de Schepper en Joost Swarte, koos uit ruim 130 inzendingen vijftig drukwerken.

Op vrijdag 8 december zal in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis de feestelijke bekendmaking van Mooi Marginaal 2 plaatsvinden. De feestrede zal worden uitgesproken door Kees van Kooten.

Er komt een fraaie catalogus uit waarin alle bekroonde drukwerken staan beschreven en afgebeeld. Deze catalogus is voor € 7,- inclusief verzendkosten te verkrijgen bij het secretariaat.
Uiteraard zal hij ook te koop zijn bij de diverse tentoonstellingen.

De reizende expositie zal als eerste te zien zijn bij Beijers Veilingen te Utrecht, van 15 december 2006 tot en met 19 januari 2007.
Voor bijzonderheden over de gratis toegankelijke tentoonstelling kunt u de website raadplegen.
De 50 uitgaves zijn daarna te zien in de Zeeuwse Bibliotheek (27 jan – 26 feb 2007), Museum Meermanno (1 mrt – 31 mei 2007), Centre Céramique (zomer 2007), Grafisch Centrum Groningen (1 okt – 30 nov 2007) en de Stadsbibliotheek Haarlem ( 1 dec 2007 – 28 feb 2008).

Historie
Het plan om te komen tot de uitverkiezing van de mooiste publicaties van bibliofiele en ambachtelijke persen, waaraan de naam Mooi Marginaal is gegeven, ontstond in 2003 bij het Haarlemse bibliofiele en grafische genootschap ‘Het Beschreven Blad’, en werd overgenomen door de Stichting Laurens Janszoon Coster.

Op 29 oktober 2004 werd in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis de eerste uitverkiezing van Mooi Marginaal gepresenteerd. Op instigatie van de Stichting Laurens Janszoon Coster had een deskundige jury de vijftig mooiste marginale drukwerken uit de jaren 2002 en 2003 geselecteerd.

De bedoeling van het initiatief was en is om de aandacht van een groter publiek te vestigen op deze bijzondere uitgaven en de belangstelling voor kleinschalige uitgaven van het gedrukte woord te bevorderen.

mooi-marginaal-2.jpg In Nederland en België zijn enkele honderden marginale drukkers actief, die met loodzetsel en oude drukpersen het traditionele drukkersambacht uitoefenen zoals dit eeuwenlang het geval was, totdat de moderne druktechnieken hun intrede deden. Met vaak eenvoudige middelen, maar steeds met veel liefde en aandacht, vervaardigen zij drukwerk dat gekoesterd wordt door een kleine kring van liefhebbers.

Behalve in de Gravenzaal was de selectie van de jury te zien in de Stadsbibliotheek Haarlem, de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg, boekhandel Godert Walter in Groningen, het Centre Céramique in Maastricht en het Museum Meermanno in Den Haag.

Alle uitverkozen drukwerken werden vastgelegd en, met het juryrapport, beschreven in een op grote schaal verspreide catalogus, vormgegeven door André Olgers en gedrukt door LenoirSchuring te Amstelveen (zie afbeelding). Ook deze catalogus is nog verkrijgbaar.



Leave a Response