De groeiende macht van Big Brother …

Amazon.com blijkt in staat te zijn om op afstand boeken te verwijderen van argeloze bezitters van een Kindle e-book-reader. Dat ondervonden een aantal Amerikanen die op hun Kindle boeken hadden staan (normaal gekocht en betaald) van George Orwell, de schrijver van onder meer het boek ‘1984.

Het argument was dat de rechten niet goed waren geregeld.

An Amazon spokesman, Drew Herdener, said in an e-mail message that the books were added to the Kindle store by a company that did not have rights to them, using a self-service function. “When we were notified of this by the rights holder, we removed the illegal copies from our systems and from customers’ devices, and refunded customers,” he said.

Overigens blijkt uit een artikel in de NY Times dat dit al eerder is gebeurd.

Amazon appears to have deleted other purchased e-books from Kindles recently. Customers commenting on Web forums reported the disappearance of digital editions of the Harry Potter books and the novels of Ayn Rand over similar issues.

1984.jpg– En als er iets verwijderd kan worden, kan er ook iets vervangen worden. En als er iets vervangen kan worden, kan de integriteit van teksten niet meer worden vertrouwd…

En als Amazon de inhoud van een Kindle kan manipuleren, kan Google de teksten van zijn miljoenen digitale boeken manipuleren… als er een regering is die daartoe opdracht zou geven…

Gaat het allemaal wel goed?
We lezen binnenkort bijna alles digitaal, wat we kopen en lezen wordt zorgvuldig bijgehouden in onze klantenprofielen, de druk om uitsluitend te bankieren via internet is bijna niet meer te weerstaan, onze gegevens gaan in de centrale burgeradministratie en electronische patiëntendossiers, geautomatiseerde belastingheffing komt eraan, onze bewegingen worden via het gebruik van de mobiel geregistreerd, ons surfgedrag wordt vastgelegd en bewaard …

(Her)lees het boek van George Orwell.

Wanneer woorden hun betekenis verliezen en mensen niet over voldoende woorden beschikken om hun gedachten uit te kunnen drukken kunnen zij niet alleen niet meer spreken maar ook niet meer denken.

Update 24 juli 2007 – Amazon-chef Jeff Bezos maakt excuses. Gezien bij Webwereld.3 Responses to “De groeiende macht van Big Brother …”

  1. helen schreef:

    maar het voor mij werkelijk angstaanjaagende is, is dat niemand zich er druk over lijkt te maken

  2. Nem schreef:

    Koop je toch gewoon de papieren editie? Lijkt me sterk dat er iemand bij je langs komt om wat aanpassingen in je boek te gaan doen.

  3. ElCapitan schreef:

    kan mij trouwens herinneren dat er een vergelijkbaar issue was met digitale video opneem/afspeel apparatuur (met harde schijf) en bepaalde prgramma’s die mensen hadden opgenomen. plots bedacht “het” bedrijf dat de rechten niet goed waren geregeld en “opeens” vedrwenen deze programma’s “vanzelf”van de harde schijf.

Leave a Response