Stadspaleis Napoleon wordt Letterenbibliotheek Universiteit Utrecht – opening 8 sept 2009

utr-letterenbib-3.jpg

In de binnenstad van Utrecht is het voormalige stadspaleis van Lodewijk Napoleon grondig verbouwd en gaat dienst doen als binnenstadslokatie van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek. (foto Albert Speelman)

Op 8 september 2009 is er een Openingssymposium ‘425 jaar Universiteitsbibliotheek Utrecht’.

Tijdens dit symposium staan de geschiedenis en toekomst van de Universiteitsbibliotheek Utrecht centraal, ter gelegenheid van haar 425-jarig bestaan.

In aansluiting op de lezingen wordt de nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad feestelijk geopend. Na een periode van intensieve verbouwing komen de Grande Galerie en de Kapel van het voormalig paleis van koning Lodewijk Napoleon daarmee weer in volle glorie beschikbaar voor de bibliotheekgebruikers.

utr-letterenbib-2.jpg
Leeszaal (voormalige leeszaal oude en bijzondere drukken)

Het voormalig paleis van koning Lodewijk Napoleon is al sinds 1817 in gebruik als ‘academische boekerij’ en werd de laatste jaren vooral als boekenmagazijn gebruikt.Nu stroomt er door de destijds dichtgemetselde karakteristieke grote boogramen aan weerszijden weer licht in deze ruim 50 meter lange zaal.

De renovatie is uitgevoerd door architectenburo Grosfeld van der Velde.

utr-letterenbib-1.jpg
Kapel

Een ander onbekend juweeltje in de binnenstad van Utrecht is de Kapel. Vanaf 1629 was dit een Remonstrantse schuilkerk, die later als hofkapel werd ingelijfd bij het paleis van Lodewijk Napoleon. Ook de Kapel wordt nu toegankelijk voor bibliotheekbezoekers.

De vernieuwde bibliotheeklocatie krijgt een netto omvang van ca. 10.000 m2 (inclusief kantoren) en op deze Binnenstad-locatie van de Universiteitsbibliotheek worden de collecties van de faculteiten Geesteswetenschappen ondergebracht, en vanaf 2011 ook die van Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.

  • Boekendingen over de Universiteitsbibliotheek

  • RTV-Utrecht: video Henk Westbroek op het spoor van Lodewijk Napoleon (oktober 2008, duur: 6.02 mn).


Update 22 dec. 2009. Zie ook dit bericht met meer foto’s van de 1e fase.



Leave a Response