Over Boekenjoden en Boekengeluk – herinneringen van ‘Perkamentus’…

De verhalen op het weblog ‘Perkamentus‘ – ‘Blog over mijn liefde voor (oude) boeken, historische objecten en bijzondere zaken doorspekt met wat ervaringen, herinneringen en weetjes’ – vormen meestal bijzonder aangename lectuur.

oudemanhuispoort.jpgVandaag schreef deze ‘verzamelaar van oud en zeldzaam met een voorliefde voor perkamenten bandjes’ over zijn herinneringen aan de Oudemanhuispoort, waar al sinds 1879 boekhandelaren hun waar verkopen.

Omdat er toen onder de verkopers nogal wat lieden waren met een Joodse achtergrond, was de benaming ‘boekenjood’ niet vreemd. Zo komt Perkamentus bij Barend Boekman (1869-1942) ongetwijfeld de bekendste onder hen. Aan zijn 50-jarig jubileum werd zelfs aandacht besteed in verschillende kranten.

Via de Joodse antiquaar Menno Herzberger komt Perkamentus op een boekje, geschreven door F.J. Dubiez en uitgegeven door Hertzberger: “Barend Boekman van de Oudemanhuispoort”. Het telt slechts 34 bladzijden, verscheen niet in de handel en had een beperkte oplage van slechts 100 genummerde exemplaren.

Hij had het geluk een exemplaar van dit boekje te kunnen kopen. Het was nummer 73 en bevatte het ex-libris van Ger Brouwer (1919-2005), oud bibliothecaris van de Vereniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels.

De laatste paragraaf van het verhaal luidt:

Ik koester mijn exemplaar, deze weemoedige herinnering aan de kleurrijke ‘boekenjood’ Barend Boekman en zijn tijd, uitgegeven door een wereldberoemd antiquaar in een beperkte oplage en afkomstig uit de bibliotheek van een bibliothecaris en boekenliefhebber.
Om met een uitsprak van Boudewijn Büch te besluiten: “Zoiets heet geluk, boekengeluk”.One Response to “Over Boekenjoden en Boekengeluk – herinneringen van ‘Perkamentus’…”

  1. Perkamentus schreef:

    Wat verlaat, maar ik ben je nog steeds een dankjewel schuldig voor dit aardige berichtje!
    Met vriendelijke groet,

    Perkamentus

Leave a Response