Van Doesburg and the International Avant-Garde – Lakenhal Leiden – vanaf 20 oktober 2009

Theo van Doesburg (1883-1931) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de eerste helft van de 20e eeuw. Van Doesburg was zeer veelzijdig. Hij was onder meer actief als schrijver, dichter, schilder, architect, typograaf, (kunst)theoreticus, fotograaf, dada�st en docent.

vandoesburg-leiden-2009.jpgTentoonstelling
In nauwe samenwerking met Tate Modern in Londen presenteert Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden een groots opgezette tentoonstelling over Theo van Doesburg en zijn invloed op de internationale avant-garde.

Van Doesburg and the International Avant-Garde:Constructing a New World.

Met meer dan 300 werken van circa 80 kunstenaars neemt de expositie het hele museum in beslag. Diverse zalen met de vaste collectie zijn hiervoor ontruimd.

Niet alleen schilderijen, maar ook beelden, maquettes, meubels, affiches, films, typografische ontwerpen en tijdschriften geven een beeld van de levendige internationale kunstwereld waarin de verschillende disciplines steeds meer met elkaar verweven raakten. Van Doesburg is neergezet als de onvermoeibare, veelzijdige en centrale persoon binnen die internationale avant-garde.

Van 20 oktober 2009 t/m 3 januari 2010 is de tentoonstelling te zien in De Lakenhal en van 4 februari t/m 16 mei 2010 in Tate Modern, Londen.

Publikatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige catalogus Van Doesburg and The International Avant-Garde. Constructing a New World, onder redactie van Gladys Fabre en Doris Wintgens Hötte (240 pagina’s met 250 kleurafbeeldingen; € 25,00).

vandoesburg-ontwerp-1925.jpg

Poster en boekomslag zijn gebaseerd op dit werk van Van Doesburg uit 1925: Ontwerp voor een affiche voor een tentoonstelling in The Little Review Gallery, New York.
(Kröller-Müller Museum, Otterlo.)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *