Hot news from booktown Hay-on-Wye

hay-postcard.jpg

Op 27 september was op Boekendingen te lezen over de onvrede onder de boekhandeleren van de bekendste boekenstad Hay-on-Wye. Het beleid van de ‘koning’ van Hay-on Wye, Richard Booth, werd bekritiseerd en men vond dat er onvoldoende publiciteit werd gegenereerd voor deze booktown. Een en ander leidde tot een schijnproces en de King of Hay werd op 27 september 2009 onthoofd.

Hay-on Wye kenner Wim Huijser doet hieronder verslag van de laatste stand van zaken.

Na Bloody Sunday: Nieuwe plannen en investeringen in Hay-on-Wye

Ik maakte twee weken geleden in Hay-on-Wye kennis met de First minister van The council van The Commonwealth of Hay, Paul Harris, de aanstichter van de revolte tegen Richard Booth, The King of Hay.

Paul is eigenaar van Oxford House Books en heeft nu een zekere reputatie als de Cromwell van onze tijd verkregen. Hij was erg verguld met het feit dat er op een Nederlandse boekensite al aandacht was besteed aan King Richards executie. Het grootste deel van de inwoners van Hay blijft redelijk onverschillig onder ‘de revolutie’. Ze zien het aan en halen er hun schouders over op. Het andere deel speelt het Shakespeareiaanse spel – want dat is het toch ook – heel serieus, maar tegelijk met de tongue in cheeck, en splitst zich op in Royalisten en Revolutionairen. Paul Harris nodigde me direct uit voor het bijwonen van een volgende editie van de executie, volgend jaar september. Een jaarlijkse executionparty, dat is Hay ten voeten uit.

Paul legde me in eigen bewoording nog eens uit waarom King Richard onttroond moest worden. Het was voor sommigen moeilijk om toe te geven, maar het was een feit dat Richard Booth er niet meer in slaagde het koninkrijk goed te vertegenwoordigen en de noden van een onafhankelijke boekenstad te verlichten. Paul die ooit bij Richard is begonnen met het legen van vrachtwagenladingen boeken, gaf ruiterlijk toe dat Richard geweldige dingen in Hay heeft gerealiseerd. Hij was zelf door Richard grootgebracht in het boekenvak. Zeven jaar geleden begon hij zijn eigen boekwinkel. Paul realiseert zich dat de afgelopen dertig jaar niet kunnen worden gekopieerd door The Commonwealth of Hay. En al helemaal niet zonder een politiek dicterende koning.

Vlak voor het weekend van de executie was Richard zelf voor een geplande vakantie naar Spanje gevlogen. Terwijl zijn hoofd op bloody Sunday 27 september op het hakblok ging, nipte hij ‘high in de sky’ aan zijn eerste cocktail, schreef een revolutionairgezinde plaatselijke krant. Maar met een Richard lookalike kwamen ze toch een heel eind.

Ondertussen schijnt Richard Booth toch al weer de nodige nieuwe ideeën te hebben geventileerd. Zo wil hij een paar honderdduizend boeken uit zijn eigen voorraad doneren aan startende booktowns.

Haycock, de Amerikaanse koper van Booths boekwinkel ‘The Limited’ investeert momenteel een vermogen om er prachtig boekenparadijs van te maken.
De voormalige tractorfabriek wordt grondig gerenoveerd terwijl de verkoop doorgaat. De boekenkasten worden vervangen door nieuwe exemplaren, overal zijn zitjes met luie stoelen en canapé’s en zeker een man of tien loopt daar tussendoor leidingen te trekken, balken weg te zagen en dakdelen te vervangen. Het is de bedoeling dat de winkel flink wordt uitgebreid en er zelfs een café en theater in wordt ondergebracht.

Een en ander moet gereed zijn voor het komende Hay Festival (mei/juni 2010). Vooralsnog blijft de winkel de naam Booth Books dragen.

Wim Huijser, 18/10/09

hay-20090927.jpg

Foto’s van de ‘executie’ van de King of Hay op 27 september 2009. Op de eerste foto loopt Paul Harris voorop, op weg naar de Buttermarket voor de executie. Op de vierde foto boekhandelaar Peter Harries van Boz Books, met het hoofd van King Richard Booth.
(foto’s Matt Woodward en Jo Shepherd)

Update 20 okt. 2009

hay-tv.jpg

Dankzij een tip van J. Ferros kunnen we op de lokale tv-zender Marches.tv de executie van de King of Hay meebeleven, aangevuld met interviews van de belangrijkste hoofdrolspelers, waaronder Paul Harris.

2 gedachten over “Hot news from booktown Hay-on-Wye

  1. Thank you very much for this interesting tip. I made an update to the article itself.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *